Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/15

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Magda och Malena - två av Faktumgalans stora vinnare

Malena Ernman, Magda Gad och sociala medier-rörelsen #jagärhär fanns bland pristagarna på årets Faktumgala.

Sex priser i olika kategorier från integration till musik – däribland försäljarnas eget pris Faktumpriset – delades ut igår kväll under Faktumgalan i den absolut fullsatta Stora teatern.
Som konferencierer på scenen huserade en pigg Anna Blomberg, imiterande Lill-Babs, och en svårt förkylningssjuk men hårt kämpande Peter Apelgren.
För den musikaliska underhållningen stod bland annat Lisa Miskovsky.
Hiphoparen och rapparen Parham och fotbollsstjärnan Lotta Schelin var två av galans prisutdelare.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Filmer som engagerade

Längst in i hjärtat på publiken, där alla betalat 325 kronor per biljett, trängdes nog trots allt de försäljarfilmer som visades.
Sarah Britz, chefredaktör för Faktum och juryordförande, berättar att arbetet att plocka fram pristagarna varit både utmanande och roligt.
- Att se engagemanget, att så många enskilda och organisationer arbetar för att förbättra för människor i socialt utanförskap, är fantastiskt. Det är viktigt att lyfta fram. Framför allt i dessa tider när världen ser så nattsvart ut, där yttrandefriheten är hotad och uppdelningen i ett vi och ett dem ökar. Då är det viktigt att hålla geisten uppe, att kämpa på för att lyfta fram de goda krafterna i samhället.
Magda Gad, journalist på Expressen och just nu på uppdrag i Irak, prisades i kategorin Årets avslöjare och operasångerskan Malena Ernman i kategorin Årets scendrag.

Videohälsning från utlandet

På grund av sina åtaganden utomlands, kunde de inte närvara i Göteborg, men de skickade var sin hälsning på video.
- Magda Gad har genom sitt sätt att berätta nått fram och in i vardagsrummen. Hon väjer inte för det hemskaste i sin rapportering, men har också berättelser om sådant som är bra. Hon är också på plats i de värsta områdena i en tid där det är vara farligt att vara journalist, säger Sarah Britz.
- Malena Ernman har i sociala medier under flera år kämpat mot hat och hot och använt sin genomslagskraft på ett helt fantastiskt sätt.
På plats i Göteborg var de övriga vinnarna:
Kompisbyrån (Årets inkastare), Mina Dennert som grundat nätverket #jagärhär (Årets integration) och Rickard Söderberg och Gatans kör (Årets musik för alla).

En viktig fikastund

- Kompisbyrån är en ideell organisation som verkat i skymundan ett tag. Man fikar ihop en timme med en nysvensk, det enklaste sättet att komma förbi fördomar. Och nätverket #jagärhär skapades i ett folkligt initiativ, "från fötterna" av Mina Dennert och har sedan växt sig stort. Det visar på behovet av att hyfsa tonen i sociala medier, att vara närvarande när de hårda orden är som starkast, säger Sarah Britz.
- Rickard Söderberg har med dokumentärserien Gatans kör i SVT lyckats komma förbi fördomar och schablonbilder som finns av utanförskap. Han har lyft fram personligheterna, gjort dem till människor i stället för offer.

Försäljarnas favorit

Faktumförsäljarnas eget pris Faktumpriset, dit endast de som säljer tidningen får nominera tävlande, gick i år till Uppsökarenheten i Göteborg.
- Uppsökarenheten gör ett hårt arbete och finns kvar när alla andra släcker och går hem, säger Sarah Britz.
20 försäljare från olika delar av landet fanns också med på plats under gårdagskvällen gala, den tredje i ordningen hittills.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.