Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kommunstyrelsens före detta ordförande Hans Forsberg (M) får rätt till visstidspension. Bild: Robin Aron

M-toppen åkte fast för sexköp – har rätt till pension på 58 000 kronor

Hans Forsberg (M) före detta ordförande i Kungsbackas kommunstyrelse, lämnade sitt uppdrag efter att ha erkänt sexköp. I somras ansökte han om visstidspension – vilket han nu får rätt till.
– Vill man räkna ut det på ett enkelt sätt så ligger det på strax över sex miljoner kronor, säger kommundirektör Malin Aronsson.

Kommunstyrelsens förvaltning har utrett ärendet och meddelade under måndagsmorgonen att moderate politikern Hans Forsberg har rätt till en visstidspension på maximalt 58 460 kr/mån fram till 65 år ålder. En summa som justeras ner om Forsberg skulle redovisa andra inkomster.

Trots att förvaltningen utrett frågan och gett Forsberg rätt i sin ansökan återstår en sista bedömning innan M-politikern kan begära ut pensionslönen.

– Förvaltningen är nu klar med sin utredning, men i slutändan är det en politisk bedömning som ska till också. Det är kommunstyrelsen som är vår pensionsmyndighet i Kungsbacka och därför den instans som ska hantera ärendet hos oss. Troligtvis blir det den 22 september, säger kommundirektör Malin Aronsson i ett pressmeddelande.

Om kommunstyrelsen ger sitt godkännande kan det innebära ett rejält klirr i kassan för 56-årige Forsberg, som under kommande nio år kommer kunna ta ut närmare 700 000 kronor årligen i pension.

– Totalsumman går inte att säga då den kommer samordnas med eventuella framtida inkomster. Men vill man räkna ut det på ett enkelt sätt så ligger det på strax över sex miljoner kronor, säger kommundirektör Malin Aronsson.

Vart kommer pengarna tas från?

– De kommer från kommunens budget. Det finns inget särskilt konto åsidosatt för sådana här fall.

Utredningen motiverar beslutet som att ”Hans Forsberg uppfyller villkoren i avtalet då han haft uppdrag sedan slutet av 1990-talet. Från och med 2007 har uppdragen sammantaget motsvarat 40 procent eller mer av heltid och han har fyllt 50 år men inte 65 år.”

Lämnade posten efter sexköp

Under sin tid som ordförande i kommunstyrelsen hade Forsberg en månadslön på 83 000 kronor, efter att själv ha varit med och röstat igenom en höjning från de 70 000 kronor han tjänade 2018.

Forsberg lämnade sin post i mitten av juni efter att han ertappats vid en sexrazzia på en lägenhetsbordell i Örgryte.

I samband med sitt avsägande kom uppgifter om att Forsberg ansökt om en fallskärm värd uppemot två miljoner kronor. Något som kommundirektör Aronsson dementerar.

– Det enda Hans har ansökt om är visstidspension. Någon fallskärm existerar inte hos oss, det finns inte.

– Vi fick in en ansökan i somras och vi har känt att det är viktigt att vi hanterar detta rätt. Mycket har handlat om att säkerställa och lämna rätt rekommendation till de som ska fatta beslutet, säger kommundirektör Malin Aronsson.

Har man tagit i hänsyn under vilka omständigheter som Forsberg valde att lämna sitt uppdrag?

– Hans har avsagt sig sitt uppdrag och fått det beviljat. Därefter har han inkommit med en ansökan, och utifrån de kriterier som finns i avtalet har vi kommit fram till att han ska ha rätt till det här.

Man har alltså inte sett till varför han valde att säga upp sig?

– Nej, vi har inte tittat på det. Det finns inget om omständigheter inskrivet i avtalen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.