Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

M: Skattechock om Socialdemokraterna tar över

Moderaterna i Göteborg varnar för en skattechock om man röstar på S, V eller MP. Axel Josefson (M) litar inte på S.
– Det är en skattechock som väntar göteborgarna om vänsterpartierna får ta över i Göteborg, säger han.
– Lögnaktigt. Det vittnar om en desperation, kontrar Jonas Attenius (S).

När Moderaterna i Göteborg på fredagen kallade till pressträff inför valet var budskapet samma som på riksnivå: Det går inte att lita på Socialdemokraterna eftersom de behöver förhandla med Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Nu varnar M för en skattechock om de rödgröna får styra, både i Göteborg och nationellt. Partiet har låtit intresseorganisationen Skattebetalarna räkna på hur mycket dyrare det skulle bli för en vanlig medelklassfamilj om S och de andra får styra.

– En genomsnittsvilla i Göteborg skulle få en skatt på 45 000 kronor per år. 3 500 i månaden med fastighetsskatt. För en bostadsrätt är det 24 000 kronor om året, säger kommunalrådet Axel Josefson (M).

S har kongressbeslut på att inte återinföra fastighetsskatten, men M menar att S kan vika sig i förhandlingar med V. M varnar också för sådant som beredskapsskatt för att få in pengar till stärkt försvar och nedtrappade ränteavdrag.

M kräver svar

Samma lokalt, där V föreslagit att kommunalskatten ska höjas med en krona.

– Socialdemokraterna utesluter inte skattehöjningar, säger kommunalrådet Axel Josefson (M), och hänvisar till partiets senaste lokala skuggbudget.

Han litar inte på S-gruppledaren Jonas Attenius, som sagt att kommunalskatten inte ska höjas.

– Nej det gör jag inte, för i budgeten man skrev för sex månader sedan, står det att de inte utesluter skattehöjning under mandatperioden, nu har han ändrat sig, säger Josefson.

– Attenius företräder inte ett parti som har 45 procent, hans förhandlingsposition är inte den bästa i det läget.

Nu kräver han svar från oppositionen.

– Här tycker jag att det är väldigt viktigt att V, MP och S tydliggör för väljarna hur mycket man vill höja skatten med. Det man gör nu är att försöka föra väljarna bakom ljuset.

Moderaterna har fått kritik för sitt sätt att bedriva valrörelse på, att säga till väljarna att fastighetsskatten kan införas, även om S sagt nej, istället för att fokusera på vad partiet själva vill. Språkröret Per Bolund (MP) sade att partiet driver ”skenpolitik” i en intervju med GP på torsdagen.

Men Josefson tycker att det är ett rimligt sätt att bedriva valrörelse på.

– Vi är skyldiga att göra det när det är otydliga besked. Vi synar motståndarna. Vi har varit tydliga med hur vi tänker lösa framtidens utmaningar.

Han tycker inte att det är skrämselpropaganda.

– Faktaupplysning skulle jag säga att det är.

Attenius: Lögn

S-kommunalrådet Jonas Attenius säger att Josefson ljuger.

– Det är lögnaktigt att varna för skattehöjningar som inte finns. Vi planerar inte för skattehöjningar, säger han.

Han menar att det här vittnar om ett desperat parti.

– Vi känner igen det här från den nationella politiken. Det går dåligt för dem. Ulf Kristersson har lågt förtroende. Moderaterna i Göteborg tappar allt mer och är på dekis, säger Attenius.

Bild på Jonas Attenius, Socialdemokraterna.
Jonas Attenius (S) kallar M-utspelet för lögnaktigt. Bild: Jonas Lindstedt

Staden ska aldrig ta ut mer skatt än nödvändigt, menar Attenius, som säger att ett högerstyre på riksnivå är en riskfaktor.

– Skulle vi få ett borgerligt styre på nationell nivå, som stryper statsbidrag till kommunerna på grund av en regering som inte ser behov i välfärden, det är en riskfaktor om något.

Ekonomiskt råd

Allianskollegan Liberalerna vill sänka kommunalskatten, men Axel Josefson ser inte att det är möjligt nu med tanke på det osäkra ekonomiska läget.

Istället för att höja skatten vill Moderaterna använda fastighetsförsäljningar för att finansiera välfärden och stadens ekonomi.

Något som Attenius sågar.

– Att sälja ut gemensamma egendomar för att finansiera välfärden vet vi alla att det är ohållbart, det funkar inte.

M vill även införa ett ekonomiskpolitiskt råd, med oberoende experter som kvalitetssäkrar den ekonomiska politiken i Göteborg.

– Vi behöver skapa långsiktig stabilitet och förutsättningar, så att vi slipper kortsiktigt tänkande och populistiska förslag.

Kallar Moderaterna för inkompetenta

Vänsterpartiets Daniel Bernmar menar dock att det är en ”häpnadsväckande inkompetens” som präglar alliansen, som snart har styrt Göteborg under fyra års tid.

Inte minst sågar han förslaget att inrätta ekonomiskpolitiskt råd.

– Man får väl säga att deras förslag är ett erkännande att de inte har förmågan att sköta den ekonomiska politiken i Göteborg och det finns egentligen flera exempel på det, säger han.

Bild på Daniel Bernmar, Vänsterpartiet
Kommunalrådet Daniel Bernmar (V) sågar Moderaternas förslag. Bild: Per Wahlberg

Bland annat har Daniel Bernmar flitigt kritiserat att Göteborgs stad, under Axel Josefsons ledning, gjort överskott i miljardklassen på årlig basis. Detta är något som Bernmar tidigare har kallat för en slags Joakim von Anka-politik där pengar samlas på hög.

– Och nu går de till val på en politik som man kan konstatera är skadlig för Göteborg. Det är inte svårt att räkna ut, det är grundläggande offentlig ekonomi och företagsekonomi. Det borde finnas en förmåga att hantera det här inom deras partier, och att det inte verkar göra det är allvarligt.

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.