Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ulrika Falk, verksamhetsansvarig för Räddningsmissionens arbete för utsatta EU-medborgare. Bild: Thomas Johansson

M-förslag om tiggeriförbud får kritik som "ohederligt"

Ulrika Falk, verksamhetsansvarig för Räddningsmissionens arbete för utsatta EU-medborgare, är skarpt kritisk till Moderaternas förslag om tiggeriförbud i centrala stan. – Det är inte bara empatilöst, utan även ohederligt, säger hon.

Redan 2015 lade Moderaterna fram ett förslag om att kommunerna skulle kunna förbjuda tiggeri vid buss- och tågstationer och andra hållplatser för kollektivtrafik, eller vid köpcentrum, utanför butiker samt andra allmänna platser som torg och parker. Kort sagt platser där tiggarna sitter. Nu har partiet lyft frågan igen, så väl nationellt som lokalt. Ulrika Falk ser utspelet som populistiskt.

– Att kriminalisera utsatta människor är bara ett sätt att gömma undan fattigdomen så folk slipper se den. Ett förbud leder inte till en bättre social situation för de mest utsatta, säger hon.

LÄS ÄVEN: Moderaterna vill förbjuda tiggeri i city

"Mänsklig rättighet"

Att människor ska kunna vädja om hjälp anser Ulrika Falk är en mänsklig rättighet.

– Människor i nöd måste kunna vädja om hjälp. Den romska minoriteten har levt i extrem fattigdom i generationer och fattigdomsbekämpning tar lång tid, säger Ulrika Falk.

I sitt arbete för utsatta EU-medborgare vid Göteborgs Räddningsmission, har hon mött flera hundra romer som aldrig sett röken av hjälp från organisationer eller myndigheter i sina hemländer.

– Vi i Sverige får ofta höra att det är bättre att hjälpa människor på hemmaplan, men Sveriges samarbetsavtal med Rumänien fokuserar inte särskilt på fattigdomsbekämpning för den diskriminerade romska minoriteten, säger Ulrika Falk.

Hårdare klimat

Antalet tiggare i Sverige förefaller ha minskat under senare tid, vilket har flera orsaker enligt Ulrika Falk.

– Många som varit här har blivit hjälpta och fått möjlighet att investera i sina liv och skapa en dräglig, fungerande tillvaro. Sedan tror jag att färre kommer hit för människor inte har kontanter att ge dem i lika stor utsträckning. Klimatet har hårdnat, det är inte ett lätt liv att befinna sig på samhällets absoluta botten, säger Ulrika Falk.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.