Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Mördarens potatisattack i fängelset

Den 18-åriga kvinnan var på väg hem efter en födelsedagsfest i Hjällbo i Göteborg. Då mördades hon brutalt. En man som nu är i 30-årsåldern - i media kallad "Skuggan" - dömdes till fängelse i 16 år för det mycket uppmärksammade mordet. Under åren i fängelset har "Skuggan" varnats flera gånger - bland annat för en potatisattack.

Den 29 december 2009 var den 18-åriga kvinnan på en födelsedagsfest hos en vän i Hjällbo i Göteborg.

Runt klockan ett på natten till den 30 december lämnade hon festen för att gå hemåt. På vägen pratade hon i telefon med en tjejkompis. Plötsligt hörde vännen hur 18-åringen överfölls: ”Hallå! Vad gör du!”, ska hon ha sagt flera gånger med tilltagande skräck i rösten.

När samtalet bröts sprang kompisen och hennes pappa ut för att leta upp 18-åringen. Till sist hittade de henne svårt skadad i en skogsdunge.
Hon fördes till sjukhus men hennes liv gick inte att rädda.

Polisjakt efter mördaren

Polisens jakt på mördaren drog igång direkt. Bland annat förhördes festdeltagarna.
Nästan en månad efter mordet greps en man, som då var i 20-årsåldern. Mannen misstänktes för försök till en grov våldtäkt som inträffat drygt en vecka före mordet - detta i en park i centrala Göteborg. Mannen ska ha misshandlat kvinnan så allvarligt att hon förlorade medvetandet. Men mannen skrämdes i väg och våldtäkten fullbordades inte. Efteråt fick kvinnan vård på sjukhus i en vecka.

Tidigt misstänkte polisen att samme man kunde ligga bakom mordet på den 18-åriga kvinnan. Och under utredningen kom allt mer att peka på att de hade rätt. Bland annat fanns kvinnans blod på hans sko.

Var på samma fest

Mannen hade dessutom varit på samma fest som 18-åringen. Han hade lyckats lämna festen utan att någon av de andra festdeltagarna märkt det.

En familjemedlem berättade att han därefter var hemma en sväng men gick ut igen strax efter ett på natten - det vill säga ungefär samtidigt som kvinnan lämnade festen.

Och när polisen kom till festlägenheten i Hjällbo vid tretiden på natten var han där men av någon anledning lyckades han smita undan den id-kontroll som polisen gjorde på festdeltagarna.

Kallades "Skuggan"

I media kallades mannen för "Skuggan". Till en början nekade han helt. Men i de senare förhören sa han att han hörde hur en flaska krossats. När han gick mot ljudet hittade han den 18-åriga kvinnans livlösa kropp. Men i stället för att larma på hjälp sprang han tillbaka till festen. Han påstod att han inte ville ringa polisen eftersom han har ett långt brottsregister och inte ville ha kontakt med polisen igen.

"Skuggan" åtalades för mord och försök till våldtäkt på kvinnan. Han åtalades också för våldtäktsförsöket i centrala Göteborg dagarna innan mordet.

Tingsrätten dömde mannen till 16 års fängelse för mordet, och de två våldtäktsförsöken.
"Utredningen om att han, efter att ha tillfogat (18-åringen) livshotande skador, har lämnat platsen utan att vidta några åtgärder och i stället återvänt till festen, visar att han varit helt likgiltig till om (kvinnan) skulle avlida. Uppsåt till mord måste därför anses föreligga", skrev de.

Hovrätten fastställde sedan tingsrättens dom. De beslutade också att höja skadeståndet till kvinnans anhöriga.
I hovrätten försvarades "Skuggan" av Leif Silbersky.
– Det finns ingen teknisk, medicinsk eller vittnesbevisning, inte heller något motiv som binder honom till brottet, sa han efter att hovrättsförhandlingen avslutats.

Påstår att han sköter sig

Just nu sitter "Skuggan" på anstalten Salberga i Sala. I slutet av mars beslutade Kriminalvården att han skulle förflyttas till den så kallade sexbunkern - Norrtäljeanstalten.

Men mannen lämnade in en begäran om att beslutet skulle omprövas. Hans motivering: han har så många fiender på anstalten i Norrtälje som han inte kan vara placerad tillsammans med. I sin begäran ska han ha skrivit att han trivdes på Salberga och att han ansåg att det är jobbigt att börja om inne på ett nytt fängelse. Dessutom påstod han själv att han "nyligen börjat sköta sig" inne på Salberga. Kriminalvården lyssnade på hans vädjan och beslutade att han skulle sitta kvar.

Varnats inne i fängelset

Inne på just Salberga har han varnats flera gånger. I slutet av förra året fick han en varning för olämpligt uppträdande. Händelsen utspelade sig i november förra året, i samband med inlåsning på avdelningen han sitter på.

Han ska då ha öppnat luckan på dörren till en annan fånges rum. Genom hålet ska han ha kastat en potatis på mannen inne i cellen. Medfången ska sedan ha kastat tillbaka potatisen på "fången". Enligt Kriminalvården ska männen sedan ha "växlat höga ljud med varandra". 

"Skuggan" har erkänt potatisattacken: "Det var bara en dum grej de gjorde", var hans försvar.

"Gymkupp"

Det finns fler rapporter om olämpligt uppträdande. I höstas gjorde "Skuggan" en gymkupp tillsammans med en annan fånge. Då ska de ha sprutat ner golvet inne i gymmet med vatten så att det blev alldeles blött. När personalen bad mannen att torka upp vattnet vägrade han: "Aldrig i livet, jag tänker inte göra det", ska han ha sagt enligt en rapport från Kriminalvården.

I förhör efter händelsen påstod mannen att de hade haft vattenkrig och bara stänkte lite vatten på varandra. Enligt hans mening behövde han inte städa eftersom den andre fången gjort det redan.

Händelsen ledde inte till någon åtgärd mer än att "Skuggan" "påminns om sin skyldighet att följa gällande regelverk".

LÄS OCKSÅ: Elin-mördarens attack inne i fängelset

Gömt cigarett i rummet

"Skuggan" har också varnats för att ha haft otillåtna föremål. I slutet av förra året hittade fängelsepersonalen en "halv cigarett inlindad i papper gömt i hållaren till toalettpapper" under en visitation av hans rum. Och månaderna innan hittade vakterna ett skadat batteri: "Det hittades undangömt i övre delen av medicinskåpet samt visade spår av att ha kunnat användas som tänddon", skriver Kriminalvården i ett beslut om att ge honom en varning.

Han har också fått varningar för att ha arbetsvägrat och för att han vägrat att lämna drogprov.

Senast i mitten av mars vägrade han att ta ett urinprov. Anledningen - han var och jobbade i köket. Och i slutet av januari skyllde han på att han inte orkade. De båda gånger tilldelades han varningar av kriminalvården.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.