Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Mördade Elin Krantz - missköter sig i fängelset

I dagarna är det sju år sedan Elin Krantz mördades. Hennes mördare Ephrem Yohannes, 29, avtjänar sitt straff inne på Salbergaanstalten - där han anser att personalen trakasserar honom. 29-åringen har fått flera varningar för sina utbrott när han ska visiteras.

Enligt Kriminalvårdens regler har deras personal rätt att kroppsvisitera fångarna för att se om de har på sig farliga eller otillåtna föremål. De kan också kontrollera fångarnas rum - för att se till att de inte gömmer något där inne.

En som inte uppskattar kriminalvårdens rutiner är Ephrem Yohannes. Han sitter nu på anstalten Salberga i Sala, ett fängelse med den högsta säkerhetsklassen. Här avtjänar han sitt straff efter att ha dömts till fängelse i 16 år för mordet på Elin Krantz.

LÄS MER: Elin-mördarens attack inne i fängelset 

Varnas för sitt uppträdande

Under sommaren har han varnats flera gånger på grund av sitt uppträdande i samband med just visitationerna.

Vid ett tillfälle, i mitten av augusti, ifrågasatte han personalen när de skulle utföra visitationen. Han började då slänga av sig kläderna utanför rummet. För att kunna genomföra en säker visitation upplevde personalen att de var tvungna att larma efter förstärkning.

Men inte heller när larmstyrkan kom gjorde Ephrem Yohannes som han uppmanades "utan skall prompt kräva att gå ut på avdelningen i bar överkropp trots att flertalet personal anmodat honom att sätta på sig en t-shirt", framgår det i handlingar från Kriminalvården.

Anser att han trakasserats

Några veckor tidigare skulle det göras en extra skyddsvisitation på avdelningen där han sitter. Då lät sig Ephrem Yohannes visiteras utan problem. Medan personalen skulle gå igenom hans rum skickade de honom vidare till dagrummet.

Men då vände det plötsligt. Högljutt började Ephrem Yohannes klaga på personalens agerande. Han ska ha beklagat sig över visitationen och sagt att han och hans rum alltid kollas igenom.

När personalen bad honom ta det lugnt fortsatte han gorma över dem. Han ska bland annat ha sagt att personalen missbrukar sin makt och trakasserar honom, skriver Kriminalvården i beslutet om att tilldela honom en varning.

När Kriminalvården utrett dessa händelser har inte Ephrem Yohannes velat gå med på att bli förhörd.

"Visa hänsyn"

Kriminalvården skriver i handlingar att de intagna ska visa hänsyn gentemot personal och medfångarna. De ska också "bidra till att hålla god ordning". En del i detta handlar om att följa personalens anvisningar, exempelvis runt visitationerna.

Eftersom de anser att Ephrem Yohannes inte har följt dessa regler har han fått flera varningar, då för olämpligt uppträdande och brott mot föreskrifter.

Ville ringa ambassaden 

Tidigare i somras fick han också en varning för sitt agerande.

Ephrem Yohannes har vid mängder av tillfällen vägrat att gå till sin sysselsättning inne på anstalten. En dag när han "skolkade" gick han fram till personalen och krävde att få ringa till ambassaden.

Personalen gjorde klart för honom att man inte får ringa under sysselsättningstid, om man inte har bokat in det sedan tidigare.

De sa till Ephrem Yohannes när han kunde återkomma. Men han fortsatte ställa krav. Han blev mer och mer otrevlig och kallade personalen för "rasister", skriver Kriminalvården.

När en i personalen bad honom att gå från rummet höll han sig fast i en dörr. När han började bli fysisk tvingades personalen aktivera överfallslarmet och samtidigt mota ut honom.

Kriminalvården skriver att Ephrem Yohannes varnas för sitt uppförande och för att han inte lyssnade på personalens anvisningar.

Många varningar

Utöver dessa varningar har han varnats för ytterligare flera fall av olämpligt uppträdande. Bland annat för att ha skrikit på personalen, betett sig hotfullt, slagit på en brevlåda samt tryckt på det väggfasta larmet under en visitation.

Sju år sedan mordet

Det har gått sju år sedan 27-åriga Elin Krantz mördades. Hon kom inte hem som hon skulle efter en kväll på Avenyn i september 2010. Dagen efter hittades hon död i en skogsdunge vid Temperaturgatans spårvagnshållplats på Hisingen.

Ephrem Yohannes hade suttit på samma spårvagn som Elin Krantz. När Elin hoppade av följde Ephrem Yohannes efter - något polisen kunde se på bilder från spårvagnens övervakningskamera.

Hans säregna klädstil ledde till att två poliser kände igen honom när de såg honom vid centralstationen några dagar senare. Mannen greps och under utredningen pekade allt mer på att de gripit rätt person. Bland annat hittades Elins blod på hans jeans och hans dna fanns på Elins kläder.

Ephrem Yohannes försvarade sig med att han sett två okända män som försökte våldta Elin. Han påstod att han skrämde i väg dem från platsen.

Men både tingsrätten och hovrätten gick på åklagarens version och dömde Ephrem Yohannes till fängelse i 16 år och utvisning, för mordet, men friades för våldtäkt. Däremot anser de att han gjort sig skyldig till våldtäktsförsök. Men detta sågs som "ett led i det uppsåtliga dödandet" vilket juridiskt sett innebär att våldtäktsförsöket "konsumeras av mordet".

Han kan bli villkorligt frigiven tidigast den 28 maj 2021.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.