Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det mycket fuktiga vädret fick som konsekvens att operationer ställdes in på Mölndals sjukhus. Bild: Jonas Lindstedt
Det mycket fuktiga vädret fick som konsekvens att operationer ställdes in på Mölndals sjukhus. Bild: Jonas Lindstedt

Mölndals sjukhus ställde in operationer efter fuktproblem

Efter onsdagens skyfall bildades så mycket fukt i ventilationssystemet på Mölndals sjukhus att operationer fick ställas in, rapporterar SVT Väst.

När en kallfront drog in från sydväst och mötte den varma luften bildades åska, med stora regnmängder och hög luftfuktighet. Och den höga luftfuktigheten skapa problem för Mölndals sjukhus och dess ventilationssystem, enligt SVT Väst – det började droppa vatten från taket i flera utrymmen vid sjukhusets operationsavdelningar.

– Vi trodde att det regnade för att det var ett otroligt regnväder igår, men det visade sig vara kondens som bildats i ventilationssystemet på grund av den höga luftfuktigheten, säger Peter Dahm, verksamhetschef på Mölndals sjukhus, till SVT Väst.

LÄS MER: Ortopedchefen dömer ut operationssalarna

Fler operationer kan ställas in

Bland annat droppade det vatten i ett rum där man förvarar sterilt gods för operationer vid en avdelning. För att inte ta några risker för patienterna ställdes tre operationer av in och vidare ställdes fem operationer in under torsdagen. Och under fredagen kommer ytterligare tre operationer att ställas in. Det berörda operationerna var frakturer och proteser.

– Vi vet inte hur många operationer vi måste ställa in. Det får vi ta från dag till dag. Men det finns en viss risk att vi måste ställa in operationer på måndag också, säger Peter Dahm, till SVT Väst.

LÄS MER: Sex timmars arbetsdag blir permanent i Mölndal

Slutnotan kan bli dyr

Enligt SVT Väst kan slutnotan för problemen bli dyr och samtidigt konstaterar sjukhuset att ventilationssystemet är relativt nytt, från 2010.

– Jag fick till mig idag att det väderomslag vi hade igår är unikt för svenska förhållanden. Det handlar väl helt enkelt om att anpassa de systemen till det klimat vi lever i, säger verksamhetschefen Peter Dahm till SVT Väst.

LÄS MER: Anställd på Mölndals sjukhus klämdes i dörr

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.