Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kofferdalens kortidsboende där Måns drunknade. Bild: Stefan Berg
Kofferdalens kortidsboende där Måns drunknade. Bild: Stefan Berg

Måns drunknade i badkaret – två personer åtalas

Måns lämnades utan uppsyn och drunknade i ett badkar på Kofferdalens korttidsboende. Nu åtalas två ur personalen för vållande till annans död.
– De åsidosatte sin tillsynsskyldighet å det grövsta. Det var verkligen anmärkningsvärt, säger åklagare James von Reis.

GP har tidigare berättat om 17-årige Måns som för ett drygt år sedan hittades livlös i ett badkar på Kofferdalens korttidsboende – ett hem för barn och unga med autism och intellektuella funktionsnedsättningar. Måns hade under elva års tid bott där en till två nätter i veckan.

LÄS MER: Måns mamma: "Avslaget blev min sons dödsdom"

Eftersom Måns var på samma intellektuella nivå som ett barn fick han aldrig lämnas utan uppsyn. Enligt den arbetsbeskrivning som gällde just honom skulle han ha ständig tillsyn vid bad på boendet. Trots detta lämnades han ensam i ett badkar den 3:e januari. Hans liv gick inte att rädda och han avled senare på sjukhus.

Händelsen anmäldes till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, enligt Lex Sarah. Enligt en utredning som Social resursförvaltning senare gjorde framkom att de anställda som hade ansvar för gästerna den aktuella kvällen hade befunnit sig på andra håll i huset vid tidpunkten.

LÄS MER: "Allvarligt missförhållande" på Kofferdalen

De två stödassistenter, som hade ansvar för Måns, avskedades. Sedan januari 2018 har en förundersökning med brottsrubriceringen "vållande till annans död" pågått.

I dag beslutade åklagaren James von Reis, som lett utredningen, att väcka åtal mot de två personer som var i tjänst den aktuella kvällen. De åtalas för vållande till annans död.

– De åsidosatte sin tillsynsskyldighet å det grövsta. Det var verkligen anmärkningsvärt. Det fanns tydliga och klara föreskrifter kring hur man skulle arbeta och man hade även jobbat aktivt från ledningens sida med att införa föreskrifter i personalgruppen. Särskilt på det här boendet där man hade identifierat problem tidigare, säger James von Reis.

Inspelat telefonsamtal en del av bevisningen

De två åtalade nekar till brott och GP söker deras advokater.

– Eftersom de inte vill erkänna något brott så får jag gå till domstol och pröva detta. De åtalade tycker i korthet att de har haft tillräcklig tillsyn och att detta är en ren olyckshändelse. Någon slags olyckshändelse är det ju onekligen, men det hade inte gått så här långt att någon hade avlidit om de bara hade följt sina föreskrifter, säger James von Reis.

LÄS MER: "De lånade ut det allra finaste de hade"

I bevisningen finns bland annat ett inspelat larmsamtal till SOS. Den av de åtalade som ringde SOS ska enligt åtalet ha låtit medveten om sin och kollegans bristande tillsyn av Måns, och medveten om att detta skulle ha orsakat drunkningen.

– Jag har ju för fan dödat en människa, säger personen samtidigt som operatören försöker lugna hen.

Ljudfilen ska ha använts som motbevisning av åklagaren då de åtalade senare i förhör "bagatelliserat" sina tillkortakommanden.

GP har tidigare berättat att flera ur personalen på Kofferdalen flera gånger hade larmat till cheferna om bristerna på boendet. Att rutiner inte följdes och att vissa i personalen inte tog hand om gästerna på ett bra sätt.

LÄS MER: Personalen larmade i ett år: "Fick inget gehör"

Cheferna har i sin tur slagit ifrån sig kritiken och hävdat att de inte känt till bristerna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.