Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rickard Nordin, ordförande för Centerpartiet i Göteborg.

Många valaffischer nedrivna i Göteborg

I fredags satte Centerpartiet upp 250 affischer i Göteborg. På måndagen fanns bara några få kvar.

Valet till Europaparlamentet närmar sig, och i fredags var det fritt fram för partierna att börja affischera. Centerpartiet satte upp 250 valaffischer i Göteborg redan samma dag.

– Det är kanske ett tiotal av dem som finns kvar för tillfället, säger Rickard Nordin, riksdagsledamot och ordförande för Centerpartiet i Göteborg.

Han har varit med och jobbat med affischeringen sedan 2002, och tycker att det är ett tilltagande problem att planscherna inte får sitta kvar.

– All affischering som vi gör måste vi ta ner efter valen, därför noterar vi noga var vi sätter upp affischerna. Inför valet 2010 satte vi upp 600 affischer, men vi tog nog inte ner mer än 10-15 stycken efteråt. I centrala stan är det betydligt värre än till exempel på Hisingen eller västerut i stan.

Att affischerna förstörs eller försvinner är ett demokratiskt problem, tycker Rickard Nordin. Varje gång de märker att planscherna är borta försöker de ge sig ut och affischera på nytt.

– Det kostar, framförallt för miljön men även pengar, och det försvårar för vårt demokratiska arbete. Det är odemokratiska krafter som vinner om vi inte sätter upp nya affischer och det vill vi inte, så därför sätter vi upp nya.

Rickard Nordins uppfattning är att allianspartierna är mer utsatta för nedrivning än de rödgröna. Och Socialdemokraternas kontor i Göteborg har än så länge inte fått in några signaler om att partiets planscher skulle ha vandaliserats.

– Men vi kör inte vanliga pappersaffischer i år utan plast, och jag tror att det är lättare att riva ner pappersark. Sedan om det beror på det eller något annat kan inte jag svara på, säger Moa-Lisa Fransson, presskontakt och förste ombudsman hos Socialdemokraterna i Göteborg.

Även Centern använder affischer av plast, något partiet har gjort under flera valrörelser.

Enligt Björ Blixter, presstalesman hos polisen i Västra Götaland, räknas det som åverkan eller skadegörelse om man saboterar eller river ner en valaffisch.

– Då får man polisanmäla. Man har rätt att affischera när det är val.

Skadegörelse kan ge böter eller fängelse i högst sex månader, varav böter är det absolut mest sannolika för den som blir ertappad med att riva ner valaffischer.

Centerpartiet har polisanmält nedrivningen av affischer.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.