Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anna Snell, pressansvarig på Volontärbyrån, uppmanar alla organisationer att tacka sina volontärer på internationella frivilligdagen. Foto: Pressbild.

"Många unga är superengagerade"

Frukostklubb, högläsning och placering av djur. På Volontärbyrån finns något för alla som vill engagera sig ideellt. I Göteborg finns just nu 130 uppdrag att söka.

Den femte december är det internationella frivilligdagen, en dag som sedan 1985 årligen uppmärksammar frivilligarbetare runtom i världen. För den som vill börja engagera sig ideellt kan det vara en bra idé att kika in på Volontärbyråns hemsida. Volontärbyrån är en ideell förening som arbetar med att sammanföra volontärer och organisationer. 
– Vi fungerar som en anslagstavla fast på nätet. För den som vill engagera sig ideellt ska det vara enkelt att hitta en organisation att arbeta för, säger Anna Snell, pressansvarig på Volontärbyrån.

130 uppdrag att söka

Många av de ideella uppdrag som annonseras på Volontärbyrån är inom socialt inriktade verksamheter. I Göteborg finns för närvarande 130 uppdrag att söka. Bland annat finns frukostklubb för unga, högläsning för barn med funktionsvariationer och verksamhet som hjälper djur i familjer där våld förekommer. Det finns även en rad olika aktiviteter för den som vill engagera sig för integration av nyanlända.
– Det är allt ifrån korta uppdrag till längre åtaganden. Vi tror och hoppas att det finns något för alla som vill engagera sig ideellt. Många hittar organisationer via oss som de inte hade hört talas om innan men som brinner för samma sak som de själva gör, säger Anna Snell.

Läs mer: Volontärernas jobb - att fika med ensamma åldringar

"Många unga är superengagerade"

Enligt henne är många av de som söker sig till Volontärbyrån unga.
– Vi ser att många unga är superengagerade och vill vara med och förbättra samhället. För många volontärer är drivkraften även den stora gemenskapen och känslan av att vara behövd. De flesta upplever att de får oerhört mycket tillbaka när de engagerar sig ideellt.

På senare år har det även blivit vanligare att företag engagerar sina medarbetare i ideella uppdrag på arbetstid.
– Det är ett bra sätt att uppmuntra medarbetare att vara en del i samhällsengagemanget. För många unga i dag är det viktigt att arbetsgivarens värderingar stämmer överens med ens egna.

Hur uppmärksammar ni internationella frivilligdagen?
– Vi uppmanar alla organisationer att passa på att tacka och hylla sina volontärer. I år utser vi för första gången även Årets volontär på frivilligdagen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.