Många struntar i att titta på lägenhet

ANNONS
|

Lediga lägenheter får ofta hundratals sökande i bostadsbristens Göteborg. I dag finns över tusen sökande till var tionde bostad som annonseras via Boplats, en tvåa i Kungsladugård toppar listan med tvåtusen anmälningar.

Hur ska fastighetsägarna kunna välja? Tidigare misstankar om diskriminering har gjort att allmännyttan och några privatvärdar har registreringstid som viktigaste urval, bland alla som uppfyller bolagets krav på en bra hyresgäst.

Men hyresvärdarna kan också se om samma person tackat nej vid ett stort antal tidigare tillfällen, och i stället skicka erbjudandet till nästa sökande på listan.

Det är lätt att anmäla intresse för en lägenhet. Men bland dem som sedan erbjuds visning brukar bara fyra av tio tacka ja. Mer än hälften tackar nej, eller dyker inte ens upp för att titta.

ANNONS

- Nej-svar och ej-svar är mycket vanligt. Vi funderar på att ändra systemet så att var och en kan se hur många erbjudanden man fått och hur många gånger man svarat ja, nej och ej, säger Maria Meyer-Martins, vd på Boplats.

Hon hör många som klagar på att de aldrig fått någon chans, men med detta system går det att se om det stämmer. Man kan ha glömt att man sagt nej eller inte hörde av sig när man fick erbjudanden på sin hemsida.

Förra året annonserades 9 702 lägenheter via Boplats. Totalt fanns 92 100 registrerade bostadssökande, varav cirka en tredjedel aktiva.

Fastighetsägarna brukar välja ut ett antal sökande, som via sin hemsida får erbjudande om att titta på den lediga lägenheten.

Jämfört med år 2008 minskade andelen ja-svar på visningserbjudanden i centrala lägen från 52 till 33 procent. Andelen nej-svar ökade från 25 till 28 procent och andelen ej-svar ökade från 20 till nästan 40 procent.

ANNONS