Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/23

Många samlades för att sörja

Under måndagskvällen samlades ett stort antal människor i Angered för att sörja den mördade 27-årige lärarvikarien och idrottsledaren. Sedan marscherade man tillsammans till Lövgärdet centrum för en minnesstund.

Hela måndagen var det mulet väder, men lagom till att demonstrationen inleddes skingrades molnen och solen kikade fram för att värma människorna som samlats för att sörja. Det var i torsdags som en 27-årige lärarvikarie sköts ihjäl på parkeringsplatsen mitt i Lövgärdets centrum i Angered. Han var känd i området för sitt sociala och idrottsliga engagemang.

LÄS OCKSÅ: Man mördad i Göteborg - tre gärningsmän jagas

– Det är en jobbig situation som uppstått här. Jag känner mig särskilt berörd eftersom att det var en lärarstudent som råkade ut för det här. Han ville göra gott, precis som många som väljer läraryrket. Hela samhället har berörts och vi vill stötta i sorgen, säger lärarstudenten Elouise Johansson.

 

Fridolin: "Berör hela skol-Sverige"

Manifestationen arrangerades i samarbete med 27-åringens familj och nära vänner. Bland de hundratals som deltog fanns, utöver anhöriga, många lärare, organisationer, göteborgare och Sveriges utbildningsminister.

– Det är ett dåd som berör hela skol-Sverige. Det är viktigt att vi är här och stöttar Göteborg för att bygga trygghet. Det gäller såväl för eleverna som för lokalsamhället, menade Gustav Fridolin (MP).

När marschen väl avgick lyste solen upp plakat där budskap som "Lägg ner ditt vapen" eller "Trygghet i skolan" uttrycktes. Andra som deltog i marschen bar på blommor eller promenerade tomhänt, men solidariskt.

LÄS OCKSÅ: Polischefen lovar storsatsning för att lösa mordet i Lövgärdet

– Det är dags att lägga ner vapnen. Vi vill att lidandet tar slut, berättade funktionären Shivan Abdullah medan han marscherade.

Vad betyder det att så många valt att komma hit och delta i manifestationen?

– Det visar att vi är en och kämpar för området. Det ska vara tryggt i Angered.

LÄS OCKSÅ: Ilskan växer bland de boende i Lövgärdet

Minnesstunden i Lövgärdet inleddes med tal. Utgångspunkten låg i avståndstagande från våld. Dessutom uttrycktes stöd för den drabbade familjen och den mördade unge mannen hyllades för sina gärningar i livet.

– Det meningslösa våldet kom nära, alldeles för nära. Vi förlorade en son, en bror, en lärare, en medarbetare, en spelare, en motspelare. Han ville göra skillnad. Tillsammans kan vi bryta mönster och skapa ett Angered utan våld. Låt oss göra det för hans skull, för alla ungas skull, låt oss jobba tillsammans, sa Marika Andersson, rektor på Lövgärdesskolan i sitt tal på torget framför skolan.

 

"Vi behöver ju fler lärare"

Efter att talen avslutats rörde sig alla hundratals som samlats vidare till den sten där det redan bildats ett hav av blommor för att hedra den mördade. Familjen ledde följet och därefter växte det befintliga havet ytterligare. Läraren Alwania Forssen var en av alla boende i området som var där för att uttrycka sitt stöd och sorg.

– Han var ju vår kollega. Det här ska inte hända, vi behöver ju fler lärare. Det är viktigt att vi visar att vi är här och beklagar sorgen.

Hur tycker du att man ska förhindra det dödliga våldet?

– Det behövs mer poliser och aktiviteter för ungdomar. Eftersom jag själv jobbar i skolan vet jag hur viktigt det är att vuxna syns. Vi behöver dessutom fler fritids så ungdomarna inte går sysslolösa efter skolan. Jag flyttade hit för 24 år sen och jag vill inte flytta härifrån, men det känns som att det händer mer och mer nu, avslutade Alwania Forssen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.