Många reaktioner efter GP-serie om vården

ANNONS
|

"Jag blir så upprörd för detta har pågått i så många år, utan att det görs någonting. Det måste framkomma vad som händer inom vården i dag. De ansvariga tycks inte bry sig ett dugg om vad personalen säger eller ger uttryck för."

Så skriver en pensionerad före detta undersköterska efter en av de många artiklar som GP skrivit under vinjetten Den sjuka vården.

Och hon är långt ifrån ensam att höra av sig. Under de senaste månaderna har det strömmat in reaktioner till redaktionens reportrar – varav många har följts upp och blivit till egna artiklar.

Upplevde samma sak redan 2008

En man vars hustru tvingats ligga i en korridor på Sahlgrenska akutmottagning i närmare ett dygn tycker att artiklarna väl beskriver den verklighet som han upplevde redan 2008.

ANNONS

"När man följer era reportage verkar det som om inget har hänt under alla dessa år. Själv hoppas jag kunna undvika att hamna på Sahlgrenskas akut. Men oddsen kanske inte direkt talar för detta när jag nu är inne på mitt 77:e år..."

Oro är något som återkommer i flera mail.

"Situationen på sjukhusen skulle se helt annorlunda ut om kommunerna tog sitt ansvar för de äldre och svårt sjuka medborgarna. Som det är nu har vi blivit andra klassens medborgare och får komma med mössan i hand och tigga och be för att få ett värdigt slut i livet", skriver till exempel en nybliven pensionär.

Upprörs av föraktet

Ett av många arga mail kom från en barnmorska efter att ha läst en intervju med regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M).

"Jag blir så upprörd över att vi har en högt uppsatt ansvarig politiker som har ett sådant förakt mot sjukvårdspersonal och även mot invånare i Västra Götaland. Att totalt bara ignorera det som både läkare och sjuksköterskor säger och även drabbade patienter. Jag är så arg så att jag kokar att man har mage att vara så ignorant och överlägsen och se ner så på människor", skriver hon.

Många har även gett beröm till de anställda som har framträtt i olika artiklar och berättar om situationen.

ANNONS

"Vi patienter som drabbas ska hylla de hjältar som vågar stå upp och säga som det är, till exempel läkaren Valeria Castro och sjuksköterskan Ida Löfgren. För det är synnerligen verklighetsfrämmande personer som de har att tampas med", skriver en person som uppmanar beslutsfattarna att bättre lyssna på sin personal.

Föreslår att ta in pensionärer

Vidare har det kommit många förslag på hur situationen ska lösas. En pensionerad sjuksköterska föreslår att bemanna nu stängda vårdplatser med pensionärer i personalen – något hon tror skulle vara fördelaktigt för alla parter.

En annan läsare har bifogat en uträkning på vad det skulle kosta att införa sex timmars arbetsdag för ett antal undersköterskor. Inklusive minskade sjukskrivningar menar han att det i princip skulle gå jämt upp ekonomiskt. Men att det utöver det skulle leda till minskade sjukskrivningstal och fler personer i jobb.

"Det arbetsgivare och staten ofta glömmer är att så länge de anställer människor och inte robotar så måste man räkna på alla eventuella effekter när man försöker effektivisera och spara kostnader", skriver han.

Behövs bättre löner

Höjd lön är också en åtgärd som många pekar på som en lösning för att göra Sahlgrenska till en mer attraktiv arbetsplats.

"Det vore skönt att läsa något om situationen för Sahlgrenskas alla undersköterskor som mornar, kvällar och nätter sliter för en lön som lokförare, busschaufförer, för att inte tala om byggnadsarbetare och kommunens undersköterskor aldrig skulle acceptera", skriver en undersköterska.

ANNONS

En sjuksköterska tror att fler utbildade sjuksköterskor skulle söka sig till Sahlgrenska om lönen höjdes.

"Det finns egentligen gott om sjuksköterskor, bara man betalar! Allt handlar om löner och arbetsmiljö, även om M-politikern Johnny Magnusson inte begriper det!"

ANNONS