Kyrkovalet i Göteborgs domkyrkopastorats vallokal utanför Domkyrkan. Harald Liljeland lämnar in sin röstsedel till valförrättarna Ann Eriksson och Inga Dittmer Singclair
Kyrkovalet i Göteborgs domkyrkopastorats vallokal utanför Domkyrkan. Harald Liljeland lämnar in sin röstsedel till valförrättarna Ann Eriksson och Inga Dittmer Singclair Bild: Mia Höglund

Många röstade vid Domkyrkan under söndagen

Under söndagen kunde Göteborgarna ge sig ut för att lägga sina röster i årets kyrkoval. Strax efter lunch var GP på plats vid Gustavigårdens vallokal för att prata med några av de som hade gett sig ut för att rösta.
– Om man lever i en demokrati bör man ta sin röst på allvar, säger Harald Liljeland som röstade i valet.

ANNONS
|

Utanför Gustavigården, precis vid Domkyrkan i centrala Göteborg, står Johan Sager och delar ut röstsedlar. Från byggnaden bakom honom ringlar en kö av människor ut på trottoaren. Johan Sager är en årets kandidater till kyrkofullmäktige. Han representerar Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (POSK).

– Det har varit ganska mycket folk här idag. Jag skulle tippa på 40-50 personer innan elva, och en 15-20 nu den senaste halvtimme, säger Johan Sager vid 13.15 på söndagseftermiddagen.

Johan Sager delade ut röstsedlar vid ingången till vallokalen.
Johan Sager delade ut röstsedlar vid ingången till vallokalen. Bild: Mia Höglund

LÄS MER:Så fungerar kyrkovalet

LÄS MER:Rätten att neka samkönade giftassugna delar prästkåren

"Det hör till att rösta”

Stefan Risberg, 52, var en av de som hade gett sig av till domkyrkan för att rösta, något han har gjort ända sedan han var 18 år gammal. Även hans tre barn Melker, Celia och Vendela följde med till vallokalen.

ANNONS

– Jag tycker det hör till att man ska rösta. Man kan ju inte klaga på att något är dåligt om man inte tar chansen att rösta – det är ju det minsta man kan göra, säger Stefan Risberg.

Varför tycker du det hör till att rösta?

– Det är ju en stor del i demokratin. Kyrkan är ju också en del av demokratin.

Utöver detta ser Stefan Risberg det som positivt att folk ger sig av till vallokalerna.

– Det är alltid roligt när det är mycket folk. Man vill ju att så många som möjligt ska rösta. Det tycker jag är viktigt – att man ändå tar chansen, säger han.

Stefan Risberg har varit och röstat i sällskap med sina tre barn Celia, Melker och Vendela.
Stefan Risberg har varit och röstat i sällskap med sina tre barn Celia, Melker och Vendela. Bild: Mia Höglund

”Ta sin röst på allvar”

Inne i vallokalen befinner sig Harald Liljeland, 19. Efter att ha suttit en stund i valbåset och kryssat i valsedlarna går han för första gången i sitt liv över till valförrättarna och lämnar in sin kyrkovalsröst.

– Jag tycker det är viktigt att rösta i alla val. Kyrkovalet är ju ett av de valen, så då tycker jag att man ska rösta i det också. Om man lever i en demokrati bör man ta sin röst på allvar, säger Harald Liljeland.

Utöver att göra sin röst hörd handlar Harald Liljelands röstande även om att leva som han lär.

ANNONS

– Demokrati bygger ju på att alla röstar och att alla uttrycker sin åsikt oavsett vem de är, men då måste jag ju också göra det om jag tycker att alla andra ska göra det, säger han.

Harald Liljeland tycker det är viktigt att man tar sin röst på allvar.
Harald Liljeland tycker det är viktigt att man tar sin röst på allvar. Bild: Mia Höglund

LÄS MER:Kyrkan – nytt slagfält för striden mellan S och SD

LÄS MER:Lars Gårdfeldt: ”Jag tänker sluta viga heteropar”

”Mycket folk”

För Amalia Rud Pedersens, 28, var det tredje gången som hon röstade i kyrkovalet.

Varför är du här idag?

– För att det är viktigt att rösta, säger Amalia Rud Pedersen, och fortsätter:

– Om man vill påverka kyrkan gör man ju det genom att rösta. Om man inte gör det är det ju någon annans röst som läggs åt en.

Även Amalia Rud Pedersen tycker det är bra att flera kom för att rösta under söndagen.

– Det har ju varit mycket folk, vilket är väldigt roligt. Det lät även på dem inne i vallokalen som att det hade varit ett högt valdeltagande i år, och det är ju också väldigt viktigt utifrån demokratiska aspekter, säger Amalia Rud Pedersen.

Amalia Rud Pedersen har gått och röstat i dag.
Amalia Rud Pedersen har gått och röstat i dag. Bild: Mia Höglund
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS