Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/15

Många nyheter i Göteborgs krogvärld

Det händer mycket i Göteborgs krogvärld i vår. Chez Amis blir Vasa Brygghus, El Corazon på Kungstorget har blivit en italiensk trattoria, Bee Kök & Bar får en ansiktslyftning och Mercado Mexico öppnar på Södra Vägen.

Restauranger kommer och går i Göteborg. Klassiska Göteborgskrogen Chez Amis vid Vasaplatsen har gått i graven och ny krog öppnar i vår. Chez Amis har funnits sedan 1969 och många göteborgare har ätit och druckit där genom åren. Efter flera ägare och konkurser genom åren byter nu stället både ägare och namn till Vasa Brygghus. Det är ägargruppen Krogpartners AB som har tagit över lokalen och som nu totalrenoverar stället. Bland annat ska en helt ny uteservering och nytt kök byggas och all inredning skall bytas ut. Man kommer även att nyanställa mellan 15 till 20 personer. 
Ägarna driver i dag flera pubar runt Andra Långgatan, bland annat äger de On Stage, Holy Moly och Notting Hill. Lokalen på Vasaplatsen 2 stod utan verksamhet under hösten då den tidigare ägaren blev av med serveringstillståndet i somras och som sedan gick i konkurs.
Detta blir det tredje Brygghuset som ägarna öppnar i Göteborg. Tidigare finns Jerntorgets Brygghus och Kungstorgets Brygghus som öppnade för cirka ett år sedan . 
– Vi kommer att satsa på husmanskost matmässigt och fokus på öl, främst från lokala mikrobryggerier berättar Özcan Aslan, en av ägarna.
Varför väljer ni att öppna i Vasastan?
– Det var en tillfällighet att vi hamnade där. Det fattades krogar i Vasastan och vi kände att vårt koncept passade där och vi hade inga krogar i området sedan innan, säger Özcan Aslan.
Det här är er tionde krog i stan, har ni funderingar på att öppna fler?
– Vi har inget på gång nu, men dyker det upp något så är vi intresserade.
Mer krogförändringar sker i stan:
El Corazon på Kungstorget har i dagarna blivit en italiensk trattoria. El Corazon var en av flera restauranger som köptes av NHL-stjärnan Loui Eriksson och hans fru Mikaela Kanold Eriksson. 


I Saluhallen på Kungstorget ligger också Bee Kök & Bar som nu är stängd för renovering under två veckor. Restaurangen som firar tio år i år får en ansiktslyftning berättar en av ägarna Ulf Olsson. Man håller också på att bygga upp uteserveringen för vårens öppnande.
– Baren byts ut, vi lägger nytt golv och tapetserar om. Det blir som en ny restaurang fast man skall känna igen sig. Det är viktigt att inte bygga bort känslan vi byggt upp, som att alla är välkomna, även hundar, säger Ulf Olsson.
Finns det för många krogar i stan?
– Det är mer att det finns för få idéer och för få koncept. Min uppfattning är att går ett ställe dåligt så sänker man priset på alkoholen. Man måste ha en bra grundidé när man ska öppna restaurang, för det är tuff konkurrens i krogvärlden.


Göteborg kommer under våren även få en ny mexikansk restaurang. Det är ägarna till Mexikanska Monarkin som öppnar en till restaurang med mexikanskt tema, nu på Södra vägen.
– Vi har mycket idéer. Vi planerade den här redan när vi startade Mexikanska Monarkin för två år sedan. Vi funderar även på att starta en fast foodkedja med mexikansk mat, säger Mattias Svensson en av ägarna. 
Enligt Mattias Svensson börjar Göteborg bli en krogstad.
– Ja, jämfört med hur det var för sju-tio år sedan. Göteborg är en inflyttarstad, folk har det gott ställt och prioriterar att gå ut på krogen. Sättet att umgås har blivit mer kontinentalt.
Kan det bli en mättnad med krogar i Göteborg?
– Ja visst kan det bli det, men där är vi inte än.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.