Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Många larm om otillåten grillning

I Göteborgsområdet har det varit totalt eldningsförbud sedan den 22 maj. Men trots att det inte är tillåtet att grilla varsomhelst får polisen in många samtal om folk som grillar på otillåtna platser.
– Det är faktiskt ett bötesbrott, förtydligar Christer Fuxborg, presstalesperson hos polisen i region Väst.

En sommar av rekordvärme och soliga dagar har lett till flera bränder i skog och mark. Sedan den 22 maj har det varit eldningsförbud i Göteborgs stad. Eldningsförbud innebär kort och gott att det är otillåtet att göra upp eld utomhus, vilket även gäller grillning på marken.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det är fortfarande tillåtet att grilla hemma i anslutning till sitt hem och på anvisade grillplatser som asfalt och stenunderlag. Men det som verkligen ställt till oreda för allmänheten är förbudet mot att ställa engångsgrillen direkt på marken.

– Vi får in många samtal om att folk sitter och grillar i olika format. Det folk kanske inte är medvetna om då är ju att det faktiskt är ett bötesbrott att bryta mot eldningsförbudet, säger Christer Fuxborg, presstalesperson hos polisen i region Väst.

Många turister i området

För närvarande befinner sig många turister på västkusten, någonting som Christer Fuxborg tror är en bidragande faktor till det otillåtna grillandet.

– De kanske inte har så lätt att ta del av de meddelandena som vi skickar ut i regionen.

Annars tror han också att ordet eldningsförbud kan leda till viss förvirring.

– Det är nog många som tror att det är okej att grilla, och att eldningsförbud kan betyda att man inte får elda till exempel ris med öppen eld.

"Ring inte 112"

Men förbudet innefattar alltså även grillning på en icke-angiven grillningsplats. Polisen har fått in åtskilliga larm från allmänheten som reagerat på att någon brutit mot förbudet. Nu tipsar Christer Fuxborg om vad man borde göra om man funderar på att ringa polisen i ärendet.

– Det första man kan göra är att försöka prata med personen. Poängtera att till exempel engångsgrillar direkt på marken inte är okej. Det kan ju vara så att de inte har fått informationen och bemöter dig på ett bra sätt.

Men om du inte får den reaktionen du har hoppats på är det på tiden att ringa polisen. Men man ska inte ringa 112.

– Om personen inte reagerar på ett bra sätt så är det bara att ringa till oss, det ringer flera personer varje dag. Ring inte 112 om det inte är en absolut nödsituation där räddningstjänsten behöver släcka en pågående brand. Det är 114 14 som gäller om du vill meddela oss om folk som inte hörsammar eldningsförbudet.

Det här säger lagen:

Beslut om förbud mot eldning utomhus föreskrivs av respektive kommun med stöd av 2 kap 7 § Förordning om skydd mot olyckor (SFS 2003:789). Beslutet kan överklagas till länsstyrelsen. Den som bryter mot eldningsförbudet kan dömas till böter med stöd av 10 kap 3 § i Lag om skydd mot olyckor (SFS 2003:778)

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.