Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
17-åriga Cornelia Örtenwall skriver provet för första gången.

Många hjärnor testades

En lördag med många göteborgare i skolbänken. I dag skrev närmare 4 000 personer högskoleprovet i Göteborg med omnejd.
Diagram, ordförståelse och matematiska problem. Det är några av delarna som stod på schemat under lördagens högskoleprov för närmare 30 000 svenskar. Under 4 timmar och 10 minuters effektiv provtid utspridd över stora delar av lördagen, testades provdeltagarnas studentfärdigheter. För den som lyckas bra kan resultatet betyda en biljett till drömutbildningen.

17-åriga Cornelia Örtenwall går fortfarande på gymnasiet och skrev provet för första gången. Hon hade precis avslutat matematik- och logikdelen tillsammans med ett 40-tal andra när GP mötte henne utanför aulan i Frölunda gymnasium.
- Det känns lite skakigt men jag tror att det gick bra. Jag trodde att det skulle vara ont med tid men det var det inte, sa hon.

Artighetsfraserna mellan provdeltagarna under rasten i korridoren byttes snart mot tystnad och koncentration. Dagens andra delprov var engelsk läsförståelse. Provledarvaktens startsignal besvaras med pipande ljud från tidtagarur som startas.

Cornelia Örtenwall är inställd på att göra sitt bästa. Hon har som mål att komma in på läkarlinjen och vet att ett bra resultat är ett måste. Men samtidigt är det inte är hela världen om inte det inte går så bra som hon tänkt i dag.
- Jag tar ju studenten först i vår och ser dagens prov mest som en testomgång. Jag är ung och har många chanser på mig.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.