Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Många går på utegym för att undvika coronasmittan

I våras fick gymkedjorna sig en rejäl omställning när coronaviruset slog till. SATS valde till och med att stänga sina gym under två veckor. Utomhusträningen på utegym blev då en lösning för många.
– När det var som värst med corona i våras så ville jag inte gå till gymmet alls, säger utetränaren Sofia Hallberg.

Så här i pandemitider kan det vara svårt att hålla igång träningen för den som är van vid att träna på gymmet men nu vill hålla sig ifrån det av smittskyddsskäl. I Göteborg finns ett flertal alternativ för den som vill träna på utegym eller hinderbana helt kostnadsfritt.

Martin Nordgren är rutinerad när det kommer till att springa hinderbanor och åker då och då till Kvibergs Parks hinderbana.

– Jag skulle sprungit Toughest, ett årligt hinderbanelopp men nu blev det tyvärr inställt så det är tråkigt, säger han.

Obstacle course running (OCR), eller hinderbanelopp på svenska, är något Martin brukar nyttja som träningsform.

– Det är ett bra sätt och hålla sig i form. Jag tränar lite på gym också men där får man tänka mer på att hålla avstånd och rengöra maskiner. Jag vet inte om det är säkrare här, men det känns så.

LÄS MER: Guide: Här är allt du behöver veta om Göteborgsregionens padelbanor

LÄS MER: Partilleguiden: Här kan du träna utomhus

Ville inte gå till gymmet

En bit bort från hinderbanan i Kviberg finns ett utegym med mer klassiska styrkelyft. Här tränar Sofia Hallberg och Joshua efter en löprunda.

– När det var som värst med corona i våras så ville jag inte gå till gymmet alls. Jag försöker komma igång lite med träningen nu för jag ska börja spela handboll igen och man har väl insett att den här pandemin kommer hålla på ett tag. Då är det väl bra att hålla sig frisk och hälsosam, säger Sofia Hallberg.

– I början när det var som hetast i nyheterna valde jag att gå hit istället. Men nu känns det som att man kan gå tillbaka till gymmet och jag tycker folk sköter sig, säger Joshua.

I Göteborg finns 31 utegym och hinderbanor. I höst kommer ett fåtal av dem även att ha instruktörer på plats flera gånger i veckan.

– Det finns inte så mycket annat att göra nu efter jobbet tycker jag. Man kan ju inte resa som förr heller. Då kan man lika gärna träna, säger Sofia Hallberg.

Martin Nordgren tränade inför hinderbaneloppet Toughest som blev inställt men han väljer ändå att fortsätta träna hinderbana. Bild: Nils Petter Nilsson
Martin Nordgren tränade inför hinderbaneloppet Toughest som blev inställt men han väljer ändå att fortsätta träna hinderbana. Bild: Nils Petter Nilsson

För de som behöver tänka ännu lite extra på att hålla sig borta från riskområden kan utegymmen vara det enda alternativet för styrketräning.

– Jag jobbar i hemtjänsten så jag behöver vara extra försiktig. Det är andra gången jag är här men jag brukar gå till utegymmet i Skatås ganska mycket, säger Gustav Grönqvist.

Det är inte bara pandemin som drar folk till utegymmen, utan också sommarvädret.

– Jag tycker det är så tråkigt att vara inne nu. Då är det bättre att få frisk luft. Men min motivation är kanske inte den bästa nu men det har inget med pandemin att göra.

LÄS MER: Här får du hjälp till träning på stans utegym

Här kan du träna på utegym och hinderbanor i Göteborg

Aröds utegym

Askimsbadets utegym

Backavallen utegym

Bergkristallen utegym

Dalens utegym

Excercisparken utegym

Färjenäsparken utegym

Geråshallen utegym

Gjutaregården utegym

Hisingsparken utegym

Hjällbovallen utegym

Hålekärrsbacken utegym

Härlanda tjärn utegym

Jämmerberget utegym

Kastanjeallén

Keillers park utegym

Kvibergs Parks hinderbana

Kvibergs Parks utegym

Lövgärdesparken

Marklandsgatan utegym

Melongatan utegym

Mossen utegym

Plikta utegym

Ruddalens utegym

Sisjön utegym

Skatås utegym

Spinettplatsen utegym

Svarte mosse utegym

Tanneskärsgatan utegym

Valhalla utegym

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.