Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ingen borde behöva vara rädd för att gå till skolan. Ändå händer det - hela tiden.

Många drabbas av mobbning i skolan

Mobbning är ett gammalt, men växande problem i svenska skolor. Många vittnar om hot, våld, utsatthet och otrygghet efter GP:s artikel om åttaårige William.

Läs också: Åtta år och ständigt rädd för skolan

I går träffade en  pappa med två barn polisens medlargrupp och ett halvdussin 15-åringar på Brottscentrum för unga i Göteborg.

Målet var att få stopp på 15-åringarnas hot och trakasserier mot de yngre eleverna på en skola.

– Det har varit 15 månader av rent helvete för mina barn och för vår familj, säger pappan.

Det började med att familjen undanbad sig besök vid halloween 2013 eftersom ett av barnen hade maginfluensa. Samma kväll äggbombades familjens hus och sedan dess har barnen och pappan, som varit aktiv i skolans föräldraförening, utsatts för många hot.

– Elvaåringen hotades till livet på en buss strax före jul men polisen hann inte titta på övervakningsbilderna från bussen innan de raderats, berättar pappan.

Elvaåringen följs nu av lärare eller annan skolpersonal under hela skoldagen.

– Hon är livrädd och vågar inte gå utanför dörren om ingen vuxen är med, säger pappan.

Enligt pappan är ingen av föräldrarna till pojkarna i gänget särskilt intresserad av vad sönerna sysslar med, de kommer sällan eller aldrig till föräldramöten och de vill inte engagera sig i barnens förföljelse av andra elever.

– Jag hoppas polisens medling får pojkarna att inse att det inte är okej att hota och trakassera andra, säger pappan.

Carina Jerlov som varit lärare sedan 1996, rektor i Kungälvs kommun och nu är lärare i samhällskunskap i Kungsbacka, anser att det är svårt att stoppa mobbningen i skolan så länge skolledningar och pedagogerna är så dåliga på att lösa konflikter.

– Lärarna kräver högre status och bättre lön, men saknar i allmänhet grundläggande kunskaper om hur man upptäcker och stoppar mobbning, säger hon.

Jerlov arbetar med värdegrund i Göteborgs Fotbollförbud och utsågs förra året till Årets fotbollsförälder.

– Värdegrundsarbetet är A och O, säger hon. Det är först när du har gemenskap och trygghet i laget, klassen och skolan som det blir bra resultat. Men i dag finns inget förebyggande och nästan inget avhjälpande arbete i skolorna.

– Ett lag där några mobbar andra kommer aldrig att nå resultat. Likadant är det i klassen, de mobbade kommer aldrig att kunna tillgodogöra sig undervisningen hur skickliga pedagoger lärarna än är.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.