Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Många blev vittnen till mordförsöket

Många blev vittnen när en man i 40-årsåldern sköts ner på Vasagatan mitt i lunchrusningen i går. En bit av centrala Göteborg förvandlades till brottsplats.

Gerd Bøe står vid polisens avspärrningsband vid Vasagatan. På andra sidan bandet, nära kaféet Flygarns Haga, står hennes silverfärgade Citroën. På bilens bakre vänstra del syns ett kulhål.

– Man tror ju inte att sånt här ska ske inne i centrum. Jag var så glad eftersom vi fick en så bra parkering. Min väninna från Norge och jag skulle gå på Röhsska museet och så fick vi plats med bilen alldeles i närheten, säger hon med mjuk norsk brytning.

Nu förhandlar hon med polisen för att få hämta en ryggsäck och sina husnycklar i bilen.
– Min väninna ska med tåget och behöver sin säck. De har sagt att bilen ska tas i beslag så jag får väl ta tåget hem till Kungsbacka, säger Gerd Bøe.

Medan Gerd Bøe och hennes sällskap åt lunch sköts en man mitt på Vasagatan. Enligt vittnen ska en person på motorcykel eller vespa ha kört från platsen.
– Jag såg när en person stannade med en mc och avlossade flera skott. Mannen som blev skjuten reste sig upp efter att han träffats sju till åtta gånger, säger ett vittne till GP. 

Under skjutningen gömde sig folk bakom bilar för att undkomma skotten. En anställd i en butik som ligger helt nära brottsplatsen säger att hon hörde skotten och såg någon ligga på marken.
– Jag ringde 112 men det var en massa andra som hade ringt före mig. 

Olle, som inte vill säga sitt efternamn, kommer gående med en barnvagn. Han bor runt hörnet och var i Vasaparken med dottern när han hörde polisens helikopter.
– De brukar ju inte flyga så här över centrum så jag förstod att något hade hänt. Spontant tänker jag att det nog inte är någon som är "oskyldig". 
Han tycker att man måste vara väldigt naiv om man blir förvånad att det skjuts i Göteborg.
– Det här är ett allvarligt samhällsproblem. Det är mer slumpen att ingen råkar bli träffad av misstag. Någon kunde ju ha suttit i bilen.

Mats Strömberg kommer med en kopp kaffe i handen. Också hans bil står bakom avspärrningarna.
– Usch, man mår illa av det här. Att det händer här.
Han hade varit på en vernissage i närheten och när han kom tillbaka hade polisen spärrat av gatan.

Även Nina Jansson skulle på vernissage, där ett antal HDK-studenter skulle visa verk. 
– Det är fruktansvärt obehagligt. Det har hänt så mycket här de senaste åren, säger hon och pekar mot Erik Dahlbergsgatan där en man sköts ihjäl på Valborgsmässoafton 2011.
Många nyfikna stannar till och undrar vad som hänt. Spårvagnstrafiken är avstängd och den vanligtvis vältrafikerade cykelbanan ligger öde medan polisens tekniker jobbar på att säkra tomhylsor och annat bevismaterial.

Ett vittne berättar för GP att han såg hur den skottskadade mannen försökte resa sig efter att ha blivit skjuten sju eller åtta gånger. Ett annat vittne säger att han såg den skadade mannen ligga på marken.
– Tyvärr känns det som vardagsmat i Göteborg nu. Skottlossningar är inget ovanligt tyvärr.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.