Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

58-årige Jonathan åker motorcykel varje dag för att slippa trängselskatt. Han vill gärna ha en folkomröstning.

Många åsikter om folkomröstningen

Besvikelse blandat med entusiasm inför framtiden. Göteborgare från hela stan kom till GP:s träff för att säga sin åsikt om trängselskatt och folkomröstning.

GP ska under några dagar ta tempen på vad göteborgarna vill inför beslutet om folkomröstning nästa vecka. Vi startade på fredagen vid Järntorget och det var full fart från start. Flera väntade redan när vi kom på att få lämna sin kommentar. Då och då blev det också debatt mellan folk med olika uppfattningar.

- Folkomröstningar behövs, men den här frågan är inte viktig nog. Alla aggressiva gråhåringar borde engagera sig i äldrefrågor i stället, säger Elin Adler.

Hon beskriver sig själv som låginkomsttagare, utan fast arbete och inneboende.

Naem Chitaar, som jobbar på restaurang Maharani på Första Långgatan, är djupt orolig. Han har sett gäst efter gäst försvinna sedan trängselskatten infördes. Restaurangen uppskattar en minskning av lunchgäster med 30 procent.

- Vem betalar för dem som blir arbetslösa, undrar han besviket.

Hans Dahlstrand är däremot jättenöjd med politikerna i Göteborg och tycker att de är modiga för att de vågar stå för trängselskatt och det västsvenska paketet. Trots alla högljudda protester.

Vill du hälsa Anneli Hulthén något?

- Ja, jag tycker att tjejerna i politiken gör ett jättebra jobb!

90-åriga Inga Rasmusson var GP:s äldsta besökare under gårdagen. Hon var mest bekymrad över Västlänken. Hon tycker att det är bortkastade pengar och en dålig affär.

- Jag var med och stoppade ett p-hus i Lorensberg. Det går att ändra beslut!

Många som besökte GP vill ha folkomröstning, men av olika skäl. Några är negativa till trängselskatten, men det finns också åsikter om att frågan är ställd på fel sätt. För andra handlar det om att få göra sin röst hörd. En av dem är miljöpartisten José Isla. Tvärt emot sitt eget parti vill han ha en folkomröstning.

- Vi måste respektera folkets vilja och jag vet att folk har tappat förtroendet för våra företrädare. Den här frågan kommer att kosta majoriteten makten i Göteborg, säger han.

Malin Sjölund Olsson kom förbi på cykel med andan i halsen. Hon vill säga att det finns barnfamiljer utan bil i centrum som gillar trängselskatten.

- Vi har tagit aktiv ställning för att bo i stan. Vi gör det för barnens skull och för deras framtid. De som valt att bo utanför och bilpendla in förstör för våra barn.

Nästa vecka för du nya möjligheter att träffa GP:s team med reportrarna Snezana Bozinovska, Caroline Karlsson och Gunilla Grahn Hinnfors samt fotografen Kajsa Juslin.

Måndag 20/5: Backaplan, start 12.00.

Tisdag 21/5: Frölunda torg, start 12.00.

På onsdag avslutar vi arrangemanget med en politisk debatt i Nordstan. Då kommer Anneli Hulthén (S), Helene Odenjung (FP), Martin Wannholt (M) och Theo Papaioannou (Vägv).

Sarah Britz, nyhetsredaktionens krönikör, modererar diskussionen mellan politikerna. Debatten startar 12.00.

GP är självklart på plats med reportrar och fotografer. Vi kommer att livesända via gp.se, twittra och rapportera från debatten i torsdagens papperstidning.

På torsdag ska politikerna bekänna färg: Ja eller nej till folkomröstning om trängselskatten? Kommunfullmäktigemötet blir en rysare. Självklart är GP på plats även där och bevakar årets hetaste fråga.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.