Människor samlas i Göteborg till stöd för barnmorskorna

I somras tvingades en av tre avdelningar på Östra sjukhuset att stänga och i Stockholm har massuppsägningar skett i protest mot de ohållbara arbetsförhållanden. Under tisdagskvällen samlades hundratals människor på Gustaf Adolfs torg för att demonstrera mot barnmorskornas arbetsförhållanden.

ANNONS
|

Under hösten har debatten om barnmorskornas arbetsförhållanden återigen blossat upp. I Stockholm har massuppsägningar skett i protest mot ohållbara arbetsförhållanden och GP har tidigare rapporterat om problem inom förlossningsvården i Göteborg.

Under sommaren var bristen på personal så påtaglig att det näst intill saknades en barnmorska på varje pass. En av tre avdelningar på förlossningsvården tvingades tillfälligt att stänga. Bara under detta året har 52 barnmorskor sagt upp sig från Östra sjukhuset.

Demonstrerar mot ohållbara arbetsförhållanden

Under tisdagen genomfördes en manifestation på Gustaf Adolfs torg, till stöd för barnmorskorna. Demonstrationen arrangerades av flera organisationer, bland annat Barnmorskeförbundet och Vårdförbundet.

ANNONS

– Det här problem har funnits länge och att vi har hållit ut beror på att vi älskar jobbet. Vi vill kunna göra det på bästa sätt och det kan vi inte göra idag, med de förutsättningar vi har, säger Malin Grahn, arrangör för demonstrationen samt ledamot i styrelsen för Barnmorskeförbundets lokalförening i Göteborg.

LÄS MER:Barnmorskestudenter i uppror – upprättar kravlista för att jobba

LÄS MER:Barnmorskekrisen: Malin sade upp sig från Östra sjukhuset

”Världens viktigaste yrke”

Det var många som samlades på Gustaf Adolfs torg under tisdagskvällen. På plakaten som svajade över folkmassan stod det bland annat:

”En barnmorska en snippa” och ”Don’t fuck with us”.

Barnmorskor, representanter från fackförbunden samt åhörare, som ville visa sitt stöd, samlades runt den talarplats, som var utrustad med en ljudanläggning som inte riktigt sträckte sig till de åhörare som placerat sig längst bak.

”Barnmorskor är ett av världens viktigaste yrke”, ropade Vårdförbundets förbundsordförande Sineva Ribiero ut i högtalarsystemet och publiken jublade och applåderade.

99-åriga Anna-Lisa Holmgren kan ha varit kvällens äldsta demonstrant.
99-åriga Anna-Lisa Holmgren kan ha varit kvällens äldsta demonstrant. Bild: Olof Ohlsson

Demonstrationen lockade till sig människor i olika åldrar. Allt från barn, unga, småbarnsföräldrar till äldre samlades på Gustaf Adolfs torg. Äldst var kanske 99-åriga Anna-Lisa Holmgren.

– Jag är här för att visa mitt stöd till min dotter som arbetar som barnmorska. Jag har själv alltid drömt om att få arbeta som barnmorska och att få höra att arbetsförhållandena är såhär är fruktansvärt, säger Anna-Lisa Holmgren.

ANNONS

Tre personer som kom för att visa sitt stöd under kvällen var Elvira Wahlbom, Gabriella Hasslinger och Annika Kindbom.

– Vi är här för att stötta och jag är också gravid så det känns extra viktigt. Jag känner mig inte orolig för själva förlossningen då jag litar på deras kunskap. Det som jag kan oroa mig över är att inte få plats på förlossningen, säger Gabriella Hasslinger och Elvira Wahlbom fyller i:

– Jag tycker också det är viktigt att poängtera att detta inte bara är en kvinnofråga utan att det berör oss alla, säger hon.

Samira Osman, barnmorska, skyddsombud samt förtroendevald i Svenska barnmorskeförbundet talade under kvällens demonstration.
Samira Osman, barnmorska, skyddsombud samt förtroendevald i Svenska barnmorskeförbundet talade under kvällens demonstration. Bild: Olof Ohlsson

”Lägger ner hjärta och själ”

En av talarna under kvällens demonstration i Göteborg var Samira Osman. Hon arbetar som barnmorska men är även skyddsombud och förtroendevald i Svenska barnmorskeförbundet.

I sitt tal riktade hon sig till Sveriges kommuner och regioner (SKR) och hon berättade om kartläggning som gjordes om kvinnovården, under tiden hon studerade till barnmorska.

– De sa att kvinnovården skulle vara i centrum, men så ser det inte ut idag, fyra år senare. Vi lägger ner hjärta och själ i vårt arbete – även vår fritid för att resurserna inte räcker till. Men nu räcker det, säger Osman.

Vid lunchtid under tisdagen genomfördes även en manifestation i Stockholm. Drygt 500 personer samlades utanför Regionhuset i Stockholm för att visa sitt stöd för barnmorskorna.

ANNONS

Kraven från Göteborgs barnmorskor

1. En barnmorska per födande kvinna.

2. Inte mer än fyra familjer per barnmorska i BB-vården.

3. Barnmorskor ska få vara med i beslutande organ.

4. Preventivmedelsrådgivning ska vara tillgängligt året runt.

5. Kvinnor ska erbjudas kontinuerlig vård genom graviditet, förlossning och eftervård. Helst av en och samma barnmorska.

6. Barnmorskor ska ha tid för återhämtning och rast.

Källa: Barnmorskeförbundets lokalavdelning i Göteborg

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS