Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/11

"Männen måste hjälpa till mer"

Starka bilder blandades med seminarier på årets konferens om mäns våld mot kvinnor i Göteborg. Majoriteten av deltagarna är kvinnor. – Vi ser gärna att fler män aktivt deltar i arbetet, säger en av arrangörerna.

Strax över tvåhundra personer som jobbar inom socialtjänst, skola, polisen och en mängd andra yrkesgrupper samlades under fredagen för att ta del av föreläsningar och vernissage på temat mäns våld mot kvinnor.
 
– Situationen när det gäller könsbaserat våld mot kvinnor i hela världen är förfärande. Det finns inget samhälle där det här inte händer. Sedan kan omfattningen och uttrycken variera stort, säger Katarina Bergehed, sakkunnig på kvinnors rättigheter på svenska Amnesty.

En nyckel till lösningen tror hon är att män i större utsträckning engagerar sig.

– Vi hör många kvinnor träda fram med vittnesmål i sociala medier just nu, men vi behöver att fler män engagerar sig både mot sexuella övergrepp och mot mäns våld mot kvinnor, säger hon.

Utställning om våld och övergrepp

Konferensen, som ordnas i anslutning till FN:s internationella dag för avskaffandet av våld mot kvinnor på lördag, arrangeras av Länsstyrelsen Västra Götaland tillsammans med Göteborgs Stad, Trollhättans Stad och Utväg Södra Älvsborg. I lokalerna hålls även vernissage med utställningen "Cause of death: Woman", med bilder och berättelser från kvinnor som utsatts för våld och sexuella övergrepp. Bilderna och utställningen är en journalistisk granskning av Karin Alfredsson, Linda Forsell, Kerstin Weigl och Unizon.

– Utställningen löper som en röd tråd genom konferensen och handlar både om våld och sexuella övergrepp. För att bli inspirerade till förändring så behöver vi få med oss bilder, inre bilder, som den här utställningen ger oss, säger Evelina Skog på Länsstyrelsen.

"Vi ser gärna att fler män aktivt deltar"

Arrangörerna hoppas att seminarierna och utställningen ska leda till en ökad kunskap och inspiration för de som jobbar med frågorna.
 
– Majoriteten här i dag är kvinnor, eftersom ofta kvinnor jobbar med de här frågorna. Så vi uppmanar alla män att ta del i den här kampen. Vi ser gärna att fler män framöver jobbar och aktivt deltar i de här frågorna, säger Jenny Vikman, utvecklingsledare på Dialoga på social resursförvaltning som är med och arrangerar konferensen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.