Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Smeden Ivan D Kamiyasu visar utbytesstudenten Roshni hur ässjan funkar. Smide är en av aktiviteterna på Westpride.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Mängder av aktiviteter under årets Westpride

Westpride är i full gång. Mängder av aktiviteter fyller programmet, som kröns av den stora paraden på söndag.

Solen strålade över regnbågsflaggorna i Bältesspännarparken på torsdagsförmiddagen. När Westpride öppnade för dagen väntade ett späckat program med mängder av föreläsningar och aktiviteter. Först ut var pyssel i form av hantverk med tema kärlek och hjärtan inne på scenen i Regnbågsparken. På utsidan hade smederna Jan-Erik Svensson och Ivan D Kamiyasu parkerat sina ässjor och uppmanade folk att testa under mottot "Alla kan smida".

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Det finns inga begränsningar, vi vill låta var och en skapa själv, säger Ivan som förklarar att han och hans kollaga finns på plats på festivalen för att stödja friheten och vara delaktiga.

En av de första att testa smidet är Roshni. Hon är utbytesstudent på Göteborgs universitet och kommer från Singapore.

- Jag kommer från ett land som inte stöttar HBTQ. Jag är glad över att kunna vara med på en sådan här festival eftersom jag personligen stöttar jag allas rättigheter, säger hon och förklarar att homosexuella exempelvis inte får gifta sig i hennes hemland.

Nya möten

Så gott som alla politiska partier och även organisationer som RFSU och RFSL finns på plats i Regnbågsparken. Festivalen blir en arena för nya möten och en chans för dem att nå ut med sitt budskap.

- Vi hade precis några besökare här som bara ville informera sig lite, säger Katrin Öberg från RFSL Göteborg.

I ett tält en bit bort sitter RFSU. På väggen har de satt upp en karta som blivit lite av en snackis. Med knappnålar får besökarna markera de platser i stan där de haft sex.

- Den är faktiskt lite rolig, säger Elvira Kierkegaard som är projektledare för organisationens medverkan på Westpride och förklarar att man finns på plats för att informera, värva medlemmar och lyfta de sexualpolitiska frågorna.

Parad på söndag

Under hela långhelgen händer mängder av saker inom ramen för festivalen. Föreläsningar, konstutställningar, uppträdanden och pröva-på aktiviteterna avlöser varandra.

På söndag kulminerar hela festivalen i den stora Regnbågsparanden som avgår från Götaplatsen klockan 13 och senare på kvällen hålls en avslutningsfest i Regnbågsparken.

Förra året gick runt 15000 i själva paraden och runt 70 000 kantade gatorna där paraden drog fram.

Hela programmet för festivalen hittar du på westpride.se.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.