Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Lyxyacht från 30-talet har lagt till i hamnen

Hon har tillhört en rumänsk kung, varit restaurangbåt på Donau och sålts till en superrik uppfinnare. På måndagsförmiddagen anlände den 90 år gamla lyxyachten Nahlin till Göteborg.

Vid 10-tiden på måndagen gled den anrika yachten Nahlin in under Älvsborgsbron och la till vid Amerikaskjulet. Den ångdrivna yachten har en mycket lång och brokig historia.

Fartyget byggdes åt den brittiska filmentreprenören Lady Yule år 1930. Det såldes sedan till den rumänska kungen Carol II. När han abdikerade tillföll Nahlin det rumänska kulturministeriet. Hon användes som museum och flytande restaurang i Donau under nästan 50 års tid. I slutet av 90-talet såldes fartyget till en lyxbåtmäklare för 265 000 dollar.

LÄS MER: 48 färdigmöblerade lägenheter lastades av i Frihamnen

Åtta år senare såldes Nahlin till sin nuvarande ägare, James Dyson, som lade fem år på att restaurera den. Han är Storbritanniens rikaste person och är mest känd för att ha uppfunnit dammsugare utan påsar. Nyligen hamnade han på plats 268 på Forbes lista över världens rikaste personer. Enligt listan har han över 5 800 anställda ingenjörer och en förmögenhet på 5,9 miljarder dollar.

Uppfinnaren och entreprenören James Dyson är en av världens mest förmögna personer. Bild: Rob Bennett

Nahlin kan vara det första av många spektakulära som lägger till på Västkusten de kommande månaderna. Enligt Sjöfartstidningen har Sverige blivit ett populärt resmål bland rika båtturister under coronakrisen. Anledningen är att vi har mer generösa regler för inresor än många andra länder. För att komma till Sverige behöver man inte ha en giltig anledning, utan det räcker med att du kommer från ett annat EU-land eller Storbritannien, Norge, Island, Liechtenstein eller Schweiz.

– Som jag har förstått det så är Sverige populärt bland vissa turister, eftersom vi har lite annorlunda restriktioner, säger Stefan Strömberg, presstalesperson på Göteborgs hamn.

Fartygsagenten Ingela Berntson på GAC Sweden säger till Sjöfartstidningen att hon redan har en dialog med 19 yachter som vill komma till Sverige under säsongen.

– Detta är den första av dem och det är ju lite kul nu när det inte kommer några kryssningsfartyg, säger hon till tidningen.

Åker vidare på tisdag

I morgon vid 18-tiden ska Nahlin och hennes besättning lämna Göteborg och åka vidare mot Bohuslän. Stefan Strömberg på Göteborgs hamn har inga uppgifter om huruvida James Dyson befinner sig ombord på fartyget.

LÄS OCKSÅ: Så hamnade göteborgsk tanker mitt i oljespelet

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.