Lyckokonferens till Göteborg

ANNONS
|

Rikedom och mycket prylar är inte vägen till lycka, om nu någon tror det.

- En storvinst kan ge kortvarig lycka, men den kan också stöka till livet och sluta med att du blir olycklig, säger Ludvig Lindström som står bakom en nybildad välgörenhetsorganisation som vill bidra till en lyckligare värld.

Viktigare faktorer är kärleks- och vänskapsrelationer visar forskningen. Att inse meningen med livet, god hälsa och demokrati påverkar också. Nog för att det finns kopplingar mellan ekonomisk utveckling och välmående. Men bara till en viss grad.

- Människor som tar sig ur fattigdom blir lyckligare. Men ytterligare ekonomisk tillväxt påverkar inte välbefinnandet. I USA har BNP per person ökat med 150 procent sedan 1950-talet, ändå har den genomsnittliga lyckan varit konstant.

ANNONS

Det här har politikerna inte förstått, menar Ludvig Lindström, som hoppas att konferensen den 27-28 oktober ska ge underlag till nya insikter bland beslutsfattarna. Filosofer, bland andra lyckoforskaren Bengt Brülde från Göteborgs universitet, ekonomer, psykologer, företrädare för olika välgörenhetsorganisationer ska konferera och även ge råd till en lyckosökande allmänhet.

- I Norden är vi överlag rätt välmående. Forskning visar också att gifta är lyckligare än singlar, barnlösa lyckligare än föräldrar och lägre utbildade lyckligare än högutbildade.

Hur lycklig är du själv?

- Jag är väldigt lycklig för jag har funnit meningen med livet, att jobba med det här och det gör att jag mår bra.

ANNONS