Luttrade Icahandlaren: ”En dyr historia”

Nyligen var det nazister, nu är det regeringschefer. Butikerna i Focushuset vid Svenska mässan har lång erfarenhet av störningar och avspärrningar. – Jag drev butiken även under toppmötet 2001 – det blev en mycket dyr historia, säger Icahandlaren Peter Rundqvist.

ANNONS
|

Med ett läge alldeles vid evenemangsstråket påverkas Ica Focus av alla evenemang som pågår på Svenska mässan.

– Det finns både för- och nackdelar med det centrala läget. Det är givetvis ett mycket bra läge, men just vid sådana här stora event som EU-toppmötet är läget ett bekymmer, säger Peter Rundqvist.

– Även vid stora mässor försvinner parkeringsplatserna i huset och vid den här typen av möten leder det till avspärrningar.

Inte lika allvarligt

Han har fått information av polisen om hur EU-toppmötet kommer att påverka hans butik.

– Det kommer inte att bli ett lika stort avbräck som under toppmötet 2001, då var informationen betydligt sämre också. Det kan bli avspärrningar av och till.

ANNONS

2001 minskade resultatet med 1,5 miljoner kronor för Icabutiken, bland annat för att militären spärrade av kvarteret för att bygga en tillfällig bro – en säkerhetsåtgärd när Bush och andra besökte staden.

– Bron användes aldrig, konstaterar Peter Rundqvist.

Minskad vinst

Och i slutet av september drabbades butiken av störningar av nazister och motdemonstranter. Icahandlaren såg då ett minskat resultat på 250 000 kronor. Vid EU-toppmötet i veckan räknar han med att tappa 300 000–400 000 kronor.

– Efter toppmötet 2001 drev jag frågan om ersättning från staten, men det går inte att få någon.

En annan butiksägare i Focushuset är Tom Josephson som driver Repairstore. Han vill understryka att han kommer att ha öppet som vanligt.

Erfarenhet från London

– Vi märker en minskad ström av folk till Focushuset på grund av EU-mötet, eftersom kunder tror att det är stängt. Men vi kommer att ha öppet som vanligt. Det verkar ju inte vara någon större risk för demonstrationer på grund av mötet. Jag driver butik på Centralstationen också – där räknar jag med att det kommer att vara mycket lugnt på torsdag eftermiddag och fredag.

– Jag bodde i London 2007 när terrordåden inträffade. Då lät man inte händelserna påverka de dagliga verksamheterna, man körde på som vanligt dagen efter. Jag tycker att informationen nu om störningarna vid EU-mötet känns lite överdrivna.

ANNONS
ANNONS