Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Lusläsning väntar Östra sjukhusets personal

I lördags gjorde de sista kontrollerna och från och med i dag återgår verksamheten till det normala. Nu väntar en utbildningsinsats för all personal i huset för att undvika framtida utbrott av vägglöss.

– Till att börja med kommer all personal som jobbar i huset, både drift-, städ- och vårdpersonal att få utbildning för att öka kunskapsnivån om vägglöss för att bli tryggare i hanteringen av sådana här situationer, säger Johan Hägg, tjänsteman i beredskap på Västfastigheter, som förvaltar huset.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

De omfattande utbrotten av vägglöss i psykiatrihuset på Östra sjukhuset har krävt stora saneringsinsatser. Efter att specialtränade hundar markerat för vägglöss på samtliga avdelningar har saneringsarbete pågått under september månad. Sedan har utrymmena kontrollerats på nytt och i lördags var arbetet klart och lokalerna lusfria.

– Vi kommer att vara mer observanta framöver. Det här är mer uppe vår agenda nu, säger Johan Hägg.

LÄS ÄVEN: Psykiatrihuset fullt av vägglöss

Boel Mörck, chef för område 2 där psykiatri ingår, är lättad att problemen åtgärdats men också självkritisk till att rutiner inte tidigare funnits på plats.

– Nu har vi tagit fram gemensamma riktlinjer så att alla vet vad som gäller, till exempel när det gäller tvätt. Med facit i hand kanske vi skulle ha haft tydliga rutiner redan från början men nu kommer vi inte vara så handfallna nästa gång. Men jag tycker att verksamheten klarat den här svåra situationen jättebra, säger hon.

Under oktober kommer personalen att få möjlighet att gå på två öppna föreläsningar om vägglöss för att lära sig mer. Men redan nu är det nog många som förändrat beteenden, menar Boel Mörck.

LÄS ÄVEN: Vägglössen har spridits sig på Östra

– Jag tror inte det är många på område 2 som inte tänker på att ställa resväskan utomhus några dagar när man kommer hem från en resa efter detta. Men det är nog inte sista gången vi är med om det här. Vägglöss är ett problem för samhället i stort och ett problem som är här för att stanna.

Vägglössangreppen har gjort att sjukhuset inte kunnat ha lika många vårdplatser men ingen av de berörda enheterna har behövt stängas helt under saneringsarbetet. I stället har patienter flyttats runt till de rum som varit färdigsanerade.

LÄS ÄVEN: Vägglöss på Östra sjukhuset - patienter evakueras

Om inga nya rapporter om vägglöss kommer är nästa steg att göra en sista uppföljning någon gång kring årsskiftet, enligt Johan Hägg på Västfastigheter.

– Saneringen är nu avslutad men det kommer bli en okulär uppföljning i december eller januari, säger han.

Dessutom tittar Västfastigheter på vilka förebyggande åtgärder som går att göra i lokalerna. En tänkbar lösning är använda kisel. Johan Hägg betonar att inget är beslutat ännu.

– Det finns massa olika lösningar och idéer. Man kan bygga in kisel för att förebygga utbrott. Då skär lusen sönder sig och torkar ut. Det är en metod, men inget som vi har testat ännu.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.