Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lurad på 25 räksmörgåsar

Carina Carlund blev lurad på 25 räksmörgåsar och 800 kronor. Förövaren var den ökända storbedragerskan Inger Marie Lärke.

– 800 kronor är väl inte hela världen men jag vill varna andra för den här kvinnan, säger Carlund.

Den 53-åriga norskan kom i lördags förmiddag in på Café Öbergska på Styrsö Bratten och beställde kaffe och räksmörgåsar till 25 personer, hon påstod sig leda en pensionärsgrupp som skulle besöka Styrsö på söndagen då hon skulle spela i kyrkan.

– Efter ett långt och trevligt samtal med hänvisningar till personer vi båda kände berättade norskan att hennes son av misstag fått med sig hennes nycklar och plånbok i bilen till Oslo. Hon behövde låna 800 kronor för att ta tåget till Oslo och hämta sina tillhörigheter.

Carina Carlund och hennes man lånade norskan 800 kronor.

Först när de väntat på henne en timma efter överenskommen tid på söndagen förstod de att de blivit lurade.

– Vi stod där med 25 räksmörgåsar, 800 kronor fattigare och kände oss lättlurade.

Kvinnan har uppträtt som Inger Marie Nerby, Maria Kristoffersen, Vigdis Olsen, Maria Madeleine Larsen, Signe Marie Selmer, Maria Magdalena Selmer eller Mia Olson och är förmodligen Skandinaviens mesta bedragare.

Hon har utgivit sig för att vara präst, kantor, begravningsentreprenör, sjuksköterska, överläkare och psykolog och har också sol-och-vårat ett antal svenska män.

I lördags uppträdde hon som Marie Larsen, sjuksköterska på Sahlgrenska.

Lärke kommer ursprungligen från en liten ort på norska Östlandet men har svindlat människor i Norge, Danmark och Sverige, och är dömd till sammanlagt över tre års fängelse.

Efter diskoteksbranden i Göteborg 1997 fick hon sju månaders fängelse för att ha utgivit sig för att arbeta i en krisgrupp och ha smitit från räkningen på ett pensionat.

– Jag är inte särskilt blåögd men den här kvinnan hade en fantastisk förmåga att berätta en detaljerad och trovärdig historia, säger Carina Carlund.

Polisen i Västra Götaland har ännu inte börjat leta efter Inger Marie Lärke.

– Det är svårt att se systematiken och personen bakom den här typen av brott, säger kommissarie Magnus Lindegren, chef för bedrägerisektionen vid polisen i Storgöteborg.

– Vi får en anmälan här och en där och när det handlar om relativt beskedliga belopp, under 1 500 kronor, skrivs ärendena oftast av.

– Tyvärr är det i praktiken ganska riskfritt att blåsa restauranger och hotell på mat eller övernattningar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.