Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Lurad av byggskojarna

Husägare på Hisingen känner sig lurade och hotade av kringresande anläggningsarbetare. Nu vill de varna andra för att anlita dem.
Johan Lennblads familj på Hisingen fick för en vecka sedan besök av engelsktalande arbetare. De var artiga och trevliga och föreslog lite olika jobb till bra priser. Huset behövde dräneras, vilket arbetarna snabbt intygade att de kunde göra. Jobbet skulle klaras utan att trädgården, som Johans nyss avlidna hustru lagt mycket kärlek på, skulle förstöras.
Men senare kände han sig osäker. Han saknade uppgifter om företaget och han ångrade sig. För att tydligt visa att han inte längre var intresserad av någon dränering spikade han upp en träplanka för ingången med ett anslag som förklarade situationen. Två dagar senare kom kom ändå arbetarna tillbaka med spadar och började gräva upp trädgårdsplattorna.
- De gick in i min trädgård utan tillåtelse. Det kändes som de skyndade sig att påbörja arbetet för att kunna kräva mig på pengar.
Vilket de också gjorde. 35 000 kronor ville de ha.
- Stämningen blev hotfull. De började prata om domstol och rättegångskostnader vilket gjorde att jag blev rädd och gick med på att betala 10 000 kronor.
Johan Lennblad föreslog att de skulle träffas på banken och lämna över pengarna för att på så sätt få vittnen till transaktionen.
- Det ville de inte. I stället ringde de flera gånger och dirigerade mig till olika ställen. Till slut lämnade jag pengarna på gatan utan vittnen. Det kändes väldigt obehagligt.
Johan Lennblad inser att det inte var särskilt klokt att anlita arbetarna utan skriftligt avtal. Han kontrollerade vad som gäller med Konsumentverket och fick besked om att muntliga avtal gäller och att man som uppdragsgivare kan bli ersättningsskyldig för utlägg som gjorts.
Det är inte pengarna som svider värst. Han känner sig kränkt och vill därför varna andra som kan hamna i samma situation.
Och han är inte ensam. Under en dryg veckas tid grävde engelsktalande arbetare i en annan Hisingsfamiljs trädgård. Enligt familjen, helt utan överenskommelse.När arbetarna förstod att familjen inte tänkte betala kom hoten.
- De kom varje dag och hotade med att kalla på fler som var duktiga på att slåss. Vi var så rädda och skickade iväg barnen, berättar mamman i familjen som vill vara anonym eftersom hon är rädd för att arbetarna ska komma tillbaka.
Familjen ringde polisen som svarade att det inte finns mycket de kunde göra. Hot är svårt att utreda och vad gäller avtalet om arbete så står ord mot ord.
Varje dag kom det nya arbetare som grävde i trädgården mot deras vilja. Till slut vågade familjen inte annat än att ta ett banklån för att betala för något de aldrig beställt. Den här gången rörde det sig om mer än 55 000 kronor.
- Vi kunde ju inte annat än att betala. Barnen måste ju gå i skolan och vi till jobbet. Vi är bara så lättade över att ha blivit av med dem.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.