Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Lundbybadet stängt efter brand

Sol och bad fick sig ett abrupt slut för besökarna på Lundbybadet. Sedan en brand upptäckts i taket evakuerades hela området.

Sandra Liljencrantz hade just varit på toaletten när hon strax före klockan 14 på lördagseftermiddagen såg att det steg rök från taket på Lundbybadet. På väg ut till sin väninna som låg och solade i gräset ringde hon räddningstjänsten.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- De sa att de fått flera samtal och frågade mig om det brann i ett träd. Sedan ringde de tillbaka och frågade om det verkligen brann i taket och det gjorde det ju, säger hon.

Hon berättar att personalen efter en liten stund ropade ut i högtalare att alla skulle ta det lugnt och samlas ute på gräsmattan. Personalen framförde sedan att de fått order från räddningstjänsten om att hela badområdet skulle utrymmas.

- Personalen var jättebra och tog tag i det snabbt och evakuerade utan panik, säger Mikko Kocev, som liksom många andra av besökarna på badet stod i badkläder på parkeringen intill och följde räddningsarbetet.

När GP kom till platsen hade räddningstjänsten just kommit fram. Kraftig rökutveckling syntes från taket och hundra meter från badet stack röken i ögonen.

Polisen uppmanade folk som samlats på parkeringen utanför badet att flytta på sig och varnade för att röken kan vara skadlig.

Räddningstjänsten, som skickat tio enheter till Lundbybadet, påbörjade omgående en stor insats. Med hjälp av en stegkran kunde man ta sig upp över taket och börja släcka från flera håll. Efter att en del av fasaden brunnit sönder syntes lågor slå ut från taket men i övrigt syntes mest rök.

I samband med att räddningsarbetet påbörjades planerade polisen att spärra av Hjalmar Brantingsgatan och även kollektivtrafiken till och från centrum påverkades. Strax efter klockan 15.20 meddelade Västtrafik dock att trafiken stannar vid Rambergsvallen som vanligt igen. Busslinje 24 går även den som normalt.

Ingen människa har behövt åka med de ambulanser som finns på plats vid badet.

Mats Karlsson var räddningsledare på platsen och förklarar att det var en innegård på taket som börjat brinna.

- Sen brann det även ner lite i fasaden och på några markiser. Men vi stoppade branden innan den gick in i konstruktionen, säger han.

Branden höll sig alltså på utsidan huset, den brann ingenting inomhus. Mats Karlsson kan dock inte säga varför branden uppstod.

- Det är svårt att säga varför det började. Det verkar inte vara ett utrymme de använder, men det var utbrunnet runt om. Det fanns en fläkt på taket men det hade inte brunnit inne i den, säger han.

Enligt räddningsledare Mats Karlsson var branden släkt vid 15.30. Vid 17-tiden höll räddningstjänsten på med att avveckla insatsen på platsen. Eftersläckningsarbete pågår för att försäkra så att det inte finns någon glöd kvar i eller bakom väggarna. Arbetet beräknas pågå till klockan 20.00.

Lundbybadet kommer att hålla stängt under lördag och söndag, 12 och 13 juli på grund av branden. Enligt Göteborgs stads hemsida kommer badet öppna "så fort saneringsarbetet och den tekniska undersökningen är klar".

- Allt kommer vara stängt i helgen, utebassängerna och gymmet med. Tidigast i morgon söndag kommer vi ta beslut om när vi kan öppna badet igen, säger Annika Holm, presstalesperson för Idrotts- och föreningsförvaltningen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.