Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Lundby kommer att styras med ett rödgrönt mål- och inriktningsdokument, trots att det är Alliansen som styr stadsdelsnämnden. Bild: Olof Ohlsson

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Lundby ska styras med rödgrön inriktning – trots alliansstyre

Lundby kommer att styras med ett rödgrönt mål- och inriktningsdokument, trots att det är Alliansen som styr stadsdelsnämnden.
– Det är Socialdemokraternas agerande som orsakat detta, säger Åke Björk (M), ordförande i stadsdelsnämnden Lundby.

På tisdagen skulle stadsdelsnämnden Lundby fatta beslut om Alliansens mål- och inriktningsdokument för året. Det handlar alltså om det strategiska dokument som fastställer riktlinjer och prioriteringar förvaltningens tjänstemän ska jobba och vilka prioriteringar som ska göras.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

LÄS MER: Ännu ett bakslag för alliansstyret

Men Alliansens förslag blev nedröstat i och med att Vänsterpartiet och Miljöpartiet gaddade ihop sig med tidigare samarbetspartnern Socialdemokraterna. De tre partierna bildade en överlägsen majoritet eftersom Demokraterna och Sverigedemokraterna la ner sina röster.

Nu kommer i stället det rödgröna mål- och inriktningsdokument som antogs under förra året att gälla för 2019.

– Deras politik öppnar för en sämre verksamhet, det kunde vi inte ställa upp på. Nu får Alliansstyret i Lundby administrera och bära en rödgrön politik precis på det sättet som Stefan Löfven administrerar en M+KD-budget, säger Johan Svensson (V), andre vice ordförande i stadsdelsnämnden Lundby.

LÄS MER: Efter nedläggningsbeslutet – nu räddas Axet

I det det rödgröna mål- och inriktningsdokument står det bland annat att stadsdelsförvaltningen ska stärka kulturskolan, betala arbetskläder för personal, och rusta upp de lokala torgen.

Ordföranden upprörd

GP har i flera artiklar skrivit om att Alliansen blivit överkörda i ett antal olika stadsdelsnämnder de senaste veckorna. Men då har det handlat om att de rödgröna gjort gemensam sak och lagt till enskilda punkter i Alliansens mål- och inriktningsdokument eller stoppat enskilda nedskärningar.

Att de tre partierna i det här fallet valde att stoppa Alliansens dokument helt och hållet är något som upprör Åke Björk (M), ordförande i stadsdelsnämnden Lundby.

– Till skillnad från hur Socialdemokraterna har gjort i de övriga nämnderna, valde de att aktivt rösta för att det gamla dokumentet från Vänsterpartiet och Miljöpartiet skulle gälla. Det här kommer bara skapa en konstig situation för förvaltningen, säger han.

LÄS MER: Bråk om nedskärningar i Majorna-Linné

"Indirekt S fel"

Framförallt tycker han att det är oansvarigt agerat av Socialdemokraterna.

– Hela situationen är indirekt Socialdemokraternas fel. Jag tycker att det måste finnas en anledning till att Håkan Hallengren valt att hantera frågan på annat sätt än sina partikollegor, men på mötet idag hade han ingen argumentation, säger Åke Björk.

Socialdemokraterna menar å sin sida att partiet initialt hade planerat att lägga ner rösterna.

– Men när vi såg att Demokraterna skulle avstå från att rösta så skulle Sverigedemokraterna kunna bli vågmästare. Det kunde vi inte tillåta och då valde vi det rödgröna inriktningsdokumentet. Men sedan visade det sig att Sverigedemokraterna avstod ändå, säger Håkan Hallgren (S), ledamot i stadsdelsnämnden Lundby.

Men förslaget är ju detsamma oavsett om Demokraterna lägger ner sina röster eller inte?

– Det spelar ingen roll. Jag tycker att Sverigedemokraterna inte ska ha något inflytande.

LÄS MER: Nytt bakslag för alliansstyret i Göteborg

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.