Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Lunas insamling gav över 60 000

Den 22 september förändrades Josefins liv för alltid. Hon blev mamma för första gången och några timmar senare fick hon veta att dottern Luna fått hjärnskador i samband med förlossningen. Nu har insamlingen för Luna till Musikhjälpen nått upp till målet på 50 000 kronor.
– 18922 (180922) är hennes födelsedatum, så därför valde vi det. Och det nådde vi ju på mindre än ett dygn och då tänkte vi: "go big or go home", säger Josefin Åström.

Luna föddes på Östra sjukhuset i Göteborg den 22 september i år. Hennes hjärtljud hade gått ner kraftigt under värkarbetet vilket gjorde att man fattade beslut om ett urakut snitt.

– Beslutet om urakut snitt kom vid klockan 12, men när jag kom upp på operation var jag för dålig för att bli sövd så de var tvungna att rädda mig först innan de kunde ta ut Luna, säger Lunas mamma Josefin Åström.

Efter att ha varit utan syre i 14 minuter drabbades Luna av hjärnskador.

– Hon kom ut 12.14. Och då levde hon inte längre, säger Josefin.

Sjukvårdspersonalen påbörjade återupplivningsförsök och efter fem minuter slog Lunas hjärta igen, men eftersom hon inte andades så las hon i respirator.

Luna svävade länge i livsfara då hon drabbats av organsvikt och hennes njurar och lever inte hade kommit igång. Men när njurarna börjat fungera kom nästa bakslag.

– Då berättade läkaren att hon fick syrebrist vid förlossningen och fått "utomordentliga hjärnskador" som leder till stora begränsningar i framtiden, säger Josefin.

Minns du hur du kände när ni fick beskedet?

– Hela vår värld rasade samman. Det var svinjobbigt och är fortfarande skittufft men man har ju landat lite mer i det nu.

Luna är idag nästan tre månader. Familjen håller fortfarande på att vänja sig vid sin nya vardag. Luna sondmatas eftersom hon inte kan svälja själv. Luna kan heller inte skrika eller gråta.

– Man får inga svarsleenden så man har ju förstått att hon har fått stora skador på hjärnan, säger Josefin. Man är avundsjuk på andra föräldrar som får svarsleenden, barn som gråter. Det enda vi vill är att hon gråter eller ger ifrån sig ett ljud. Men det kanske kommer i framtiden. Hon kan le i sömnen, det är härligt att se, säger Josefin.

Målet nåddes på mindre än 24 timmar

Josefin startade en insamling i årets Musikhjälpen, som har temat Alla har rätt att funka olika, och hade som mål att samla in 18 922 kronor till på måndag.

–18922 (180922) är hennes födelsedatum, så därför valde vi det. Och det nådde vi ju på mindre än ett dygn och då tänkte vi: "go big or go home", säger Josefin och fortsätter:

Det nya målet blev 50 000 kronor. Ett mål som under söndagen hade nåtts – med råge. Vid lunch på söndagen hade insamlingen gett över 60 000 kronor.

– Helt galet. Det trodde jag verkligen inte, säger Josefin.

Josefin och hennes sambo Andreas vet idag inte exakt hur hjärnskadorna kommer att påverka deras dotter i framtiden, men de vet att Luna kommer ha det annorlunda.

– Mina förhoppningar är att hon ska kunna var glad och visa vad hon tycker om. Om hon aldrig kommer kunna gå eller stå skiter jag i. Men så man kan ge henne det bästa livet hon kan få trots sina svårigheter hon kommer ha, säger Josefin.

"Bete dig som vanligt – oavsett om de sitter, går, eller rullar"

Många som möter Josefin och Andreas berättar för dem hur starka det är. Något som Josefin inte riktigt håller med om.

– Man har tyvärr inget annat val än att få ihop det. Det blir lättare för varje dag, men man får räkna med att man går två steg framåt och ett steg bak. Men som vår läkare sa: ni är inte med om en sprint, det är ett maraton, säger hon och fortsätter:

– Jag är så glad att vi lever i Sverige när detta hände. Vi kommer få hjälp, vi får vara hemma. Annars hade det varit riktigt tufft.

Att människor med funktionsnedsättning är en av de mest diskriminerade grupperna gör Josefin arg och ledsen. Hennes storebror bröt nacken för två år sedan och behandlades efter det annorlunda av människor.

– Min bror är helt klar i huvudet, han kan bara inte röra sig. Folk stirrar och tycker allting är jättekonstigt, de är rädda för att träffa honom för att de inte vet hur de ska bete sig, säger Josefin. och fortsätter:

– Bete dig som vanligt, det är det jag vill att alla ska göra oavsett vem man möter. Oavsett om de sitter, går eller rullar. Det är fruktansvärt att man tänker annorlunda om de som är speciella, säger Josefin.

Människor med funktionsnedsättning är en av världens mest diskriminerade grupper. Många fastnar i fattigdom, stängs ute och osynliggörs på grund av hinder och stigman. Med funktionsnedsättning är risken stor att drabbas hårdare av nöd och katastrof - och få hjälp sist.

Källa: Radiohjälpen

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.