Lugnt Göteborg under Kalle Anka

Att julen har kommit märks i centrala Göteborg. Under årets kanske mest traditionstyngda timme – mellan 15 och 16 – är affärerna stängda, och få människor rör sig på gatorna. Även polisen kände av effekten.
– Det är ganska mycket mindre än vanligt, säger vakthavande befäl Ann-Christin Löfstrand.

ANNONS
|

GP har tidigare rapporterat om den så kallade Kalle Anka-effekten som varje år märks av hos landets SOS-centraler. Under julafton mellan 15 och 16 kan antalet samtal till 112 minska med upp till en fjärdedel – dock har effekten på senare år planat ut något.

Även på andra sätt märks det av att julfirandet på många sätt når sin kulmen under den traditionstyngda timmen. GP:s reporter och fotograf var då två av ovanligt få som befann sig i centrala Göteborg istället för i soffan framför TV:n.

LÄS MER:Så påverkar Kalle Anka larmsamtalen till SOS

För den som inte redan har hunnit med att köpa alla julklappar är de kvarvarande alternativen försvinnande få. De butiker som har hållit öppet under julafton har stängt extra tidigt. I Nordstan slog de flesta igen redan 14.00.

ANNONS

LÄS MER:De är hjältarna som jobbar på julafton

En folktom Pressbyrån håller däremot öppet för den som vill köpa godis, lotter eller biobiljetter. Även McDonalds är öppet lika länge som vanligt. Därinne ringlar sig också köerna långa.

Polisen har också haft en lugn timme, berättar vakthavande befäl Ann-Christin Löfstrand.

– Det är ganska mycket mindre än vanligt även om det inte riktigt är så lugnt som förut. Då satt alla och tittade på Kalle. Det är inte riktigt den känslan nu.

Hur ser er bemanning ut?

– Vi har den bemanning som vi måste ha, vilket dag det än är. Vi måste vara beredda på att det kan hända. Det är ju inte förrän imorgon som vi vet om det har varit lugnt.

Framåt kvällen tror hon att antalet händelser för dem kommer att öka – i alla fall något.

– Senaste åren har folk gått ut mer på krogen efter att ha varit hemma med familjen ett par timmar. Men det brukar inte vara jättestökigt med mycket fylla.

LÄS MER:De lämnar Göteborg över julen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS