Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lugn Göteborgsnatt – trots slopade restriktioner

Polisen upplever den första kvällen utan restriktioner som lugn i Göteborg.
Inför helgen har man samtidigt tagit höjd för att det kan bli stökigt när nattklubbar och restauranger inte längre behöver begränsa antalet besökare.
– Det är ju framförallt under helgerna som folk går ut, säger Christer Fuxborg på polisen.

Under onsdagen tog det svenska samhället ett stort kliv på väg tillbaka till vad som kan beskrivas som en normal vardag.

I 1,5 års tid har människor och verksamheter behövt anpassa sig till restriktioner för att begränsa smittspridning av covid-19.

Något regelrätt ”kosläpp” har det däremot inte varit tal om då myndigheterna trappat ner begränsningarna av till exempel hur många personer som får samlas på en och samma plats i omgångar.

Många festsugna passade på att gå ut och roa sig, men några större oroligheter innebar det inte för polisen som beskriver kvällen och natten som lugn.

– Väldigt lugn skulle jag säga. Under natten hade vi två personer som omhändertogs för fylleri, säger polisens presstalesperson Christer Fuxborg.

Han tror att regnet som kom in över Göteborg under gårdagskvällen var en bidragande orsak till att polisen inte upplevt några större oroligheter.

Några allvarligare våldsbrott i samband med att krogarna kan hålla öppet som vanligt igen har polisen i nuläget inga rapporter om.

– Vi har inte upplevt att det var någon ”proppen ur” eller liknande.

Även om den första kvällen och natten utan restriktioner beskrivs som oproblematisk räknar polisen med att de kan komma att se annorlunda ut i helgen.

– Vi har tagit höjd för att det kan bli en hel del att göra. Det är ju framför allt på helgerna som folk går ut. Vi kommer både ha fler personer inne på vår ledningscentral och i yttre tjänst, säger Christer Fuxborg.

Han fortsätter:

– Innan pandemin hade vi också helgförstärkningar. Vi har fler folk och ökad synlighet kring de här vattenhålen, runt Aveny, Brunnsparken och Järntorget och långgatorna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.