Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Robin Aron
Bild: Robin Aron

Lugn dag vid vallokalerna i Göteborg

Det blev en lugn valdag utan incidenter i Göteborg. När lokalerna stängde kunde valchefen Bill Werngren konstatera att det mesta gått enligt plan.
– Detta har varit en helt vanlig valdag för ett EU-parlamentsval, säger han.

Under söndagen lämnade göteborgarna sina röster till EU-parlamentet i stadens 350 vallokaler. Klockan 21.00 avslutades röstningen – och valchefen Bill Werngren kunde se tillbaka på en dag där göteborgarna kunde utnyttja sina demokratiska rättigheter ostört.

– Allting har egentligen gått lugnt till, det finns egentligen inga nämnvärda händelser. Det enda kan väl vara att vi har fått in rapporter om ett burdust uppförande från representanter från partiet Alternativ för Sverige, som prompt ville placera sina valsedlar i ställen själva, säger han.

LÄS MER: EU-valet 2019: Följ valrysaren här

Ställs upp i bokstavsordning

De partier som fått en procent av rösterna i riket under något av de två senaste EU-valen får sina valsedlar automatiskt vid varje vallokal. Övriga partier får dela ut sina sedlar själva. Det är dock Valnämnden som ska placera sedlarna i bokstavsordning i de ställ som finns på varje vallokal.

– De ville inte låta oss ställa ut valsedlarna och vägrade lämna valsedlar till en person av utländsk härkomst. Detta var inget som påverkade valet, men jag tycker att det är fånigt att uppträda aggressivt och plumpt, säger Bill Werngren.

Sammantaget var valdagen i Göteborg mycket lugn – och inga rapporter om några incidenter har kommit in till Valnämnden.

Val till EU-parlamentet brukar också vara lättare för nämnden att hantera än val till Sveriges riksdag.

– Det finns egentligen två orsaker till det. Dels har vi bara en typ av valsedlar, och dels så är valdeltagandet lägre, säger Werngren.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.