EU-parlamentarikern Olle Ludvigsson (S) kandiderar till kyrkovalet i höst.
EU-parlamentarikern Olle Ludvigsson (S) kandiderar till kyrkovalet i höst.

Ludvigsson ställer upp i kyrkovalet

Olle Ludvigsson är redo för ännu ett uppdrag. EU-parlamentarikern toppar Socialdemokraternas lista till stiftsfullmäktige.

ANNONS
|

Om två månader är det dags för kyrkovalet. Under måndagen offentliggjordes listorna för valen till kyrkofullmäktige, stiftsfullmäktige och kyrkomötet. Bland totalt nästan 30000 kandidater finns den förre ordföranden i Volvos verkstadsklubb Olle Ludvigsson, som i dag sitter i Europaparlamentet där han bland annat är med i utskottet för ekonomi och valutafrågor.

– Jag har alltid varit medlem i kyrkan och har stått långt ned på någon lista tidigare, men jag har aldrig varit med så här högt upp, säger han.

Det är i valet till stiftsfullmäktige som Ludvigsson nu återfinns högst upp på Socialdemokraternas lista i delar av Göteborg och på Öckerö.

ANNONS

– Jag fick frågan och svarade ja. Jag är väldigt mycket för det här med att stötta och hjälpa människor, och det gör ju kyrkan på många olika sätt.

Kombinerar socialdemokratin med kyrkan

Olle Ludvigsson säger att han aldrig varit någon flitig kyrkobesökare, men att han tycker att kyrkan på många sätt gör ett gott jobb – och är det så att han med sina erfarenheter kan hjälpa till på något sätt, så vill han gärna göra det.

– Jag går in i detta med mina socialdemokratiska värderingar, som jag tycker stämmer överens med kyrkans på många sätt. Det är många människor som har det svårt och jobbigt i dag och det är de frågorna jag vill vara med och jobba med.

Man talar ibland om kyrkovalet som det bortglömda valet. Varför tycker du att man ska bry sig om det?

– Det är ju ändå medlemmarnas sätt att vara med och påverka. När man har val ska man delta. Det är viktigt, säger han.

För att få rösta i kyrkovalet ska man ha fyllt 16 år och vara medlem i Svenska kyrkan. I det senaste kyrkovalet, som ägde rum 2013, var valdeltagandet i Göteborgs stift 12,9 procent. Socialdemokraterna blev största parti med 22 procent av rösterna. Oberoende kyrka fick 16 procent och partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan 14 procent.

ANNONS

Skulle inte störa andra uppdrag

Stiftsfullmäktige sammanträder ett par gånger per år och har till uppgift att besluta i övergripande frågor av betydelse för stiftets verksamhet. Under stiftsfullmäktige finns stiftsstyrelsen som är stiftets verkställande organ.

Hur skulle det påverka dina övriga uppdrag om du väljs in i stiftsfullmäktige?

– Det är såpass få möten att det går att kombinera med de uppdrag jag har i dag. Så det är inga problem, säger Olle Ludvigsson.

ANNONS