Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Marina Johansson, kommunalråd (S) menar att det finns en lucka i lagen som gör att den som vill bli dagbarnvårdare idag inte kontrolleras på tillfredställande sätt. Bild: Jenny Ingemarsson
Marina Johansson, kommunalråd (S) menar att det finns en lucka i lagen som gör att den som vill bli dagbarnvårdare idag inte kontrolleras på tillfredställande sätt. Bild: Jenny Ingemarsson

Lucka i lagen hindrar kontroll av dagbarnvårdare

Kontrollen har skärpts av dem som vill starta en fristående förskola. Men de som vill bli dagbarnvårdare kontrolleras inte alls. Orimligt, menar Socialdemokraterna i Göteborg som nu vill att lagen ändras.

Under vintern skulle förskolenämnden behandla en ansökan från en person som ville bli dagbarnvårdare, det som tidigare kallades dagmamma. Mer eller mindre av en slump googlade en ledamot i nämnden personen och fann att vederbörande tycktes ha koppling till Al-Shabab-anhängare.

Lagen ändrades

Av det skälet drogs ärendet sedan tillbaka av förvaltningen.

Vid årsskiftet ändrades lagstiftningen, så att de som vill starta en fristående förskola kontrolleras mer noggrant än tidigare, men samma kontroller krävs inte av den som vill bli dagbarnvårdare.

– Det är ju otroligt egentligen, med tanke på att en dagbarnvårdare är ensam med barnen i sitt eget hem, säger Marina Johansson, kommunalråd (S).

Till förskolenämndens möte på måndag har Socialdemokraterna lagt ett yrkande som går ut på att förvaltningen i fortsättningen ska göra samma kontroller och ställa samma krav på den som vill bli dagbarnvårdare, som den som vill starta en fristående förskola.

Svårt att neka

Idag räcker det att den som vill bli dagbarnvårdare fyller i en blankett och bifogar ett utdrag ur belastningsregistret.

– Har man fyllt i ansökan rätt och är ostraffad är det svårt att neka någon att bli dagbarnvårdare, säger Marina Johansson.

Hon tror att det helt enkelt rör sig om en lucka i lagstiftningen och att det knappast kan ha varit lagstiftarens avsikter att det skulle bli så här.

– Men det kan ju få väldigt allvarliga konsekvenser och det är ju inte särskilt rättssäkert heller, som i det fallet då en ansökan stoppades efter det att en ledamot googlade.

Men om det är förenligt med dagens lagstiftning att införa de kontroller som Socialdemokraterna yrkar på, det vet inte Marina Johansson.

– Vi lägger det här yrkandet och hoppas att vi får stöd för det. Sedan får det väl i så fall prövas i rätten om man kan göra så här eller inte. Men som vi ser det finns det stora risker med att göra som vi gör idag, då vi inte vet om den som ansöker om att bli dagbarnvårdare har kopplingar till grov kriminalitet eller extremism.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.