Lucia i Ale mot alla odds

När Lucia var som hetast tävlade 25 kandidater om att få bära ljuskronan i Ale kommun. I år anmälde sig två frivilligt och det var på håret att det alls blev av.

ANNONS
|

Emma Kvidal, 15 år och hennes kompis Cornelia Svensson Hjalmarsson, 14 år är två av årets Luciakandidater i Ale kommun som tränar hemma hos lussemamman Gunilla Johansson i Alafors. Emma anmälde sig själv medan Cornelia lät sig övertalas att medverka men båda är lika taggade och förväntansfulla inför firandet. Resten av truppen väntas om ett par timmar för att öva under kvällen.

– Andra som har varit med i Luciatruppen tidigare har sagt att det var en kul grej och därför anmälde jag mig och ett år utan Lucia skulle kännas jättekonstigt, säger Emma Kvidal.

Varför är så få intresserade av att bli Luciakandidat?

ANNONS

– Jag vet inte, jag har lussat ända sedan jag var liten och för mig är Lucia lika viktigt som jul och det är klart att man vill bli Lucia. Jag tror kanske att det beror på tidsbrist, att skolan har blivit så tuff och att det finns annat som får gå före, säger hon.

Men varken Cornelia eller Emma bryr sig om om de blir Lucia eller tärna.

– Världen går inte precis under om jag inte skulle bli Lucia, det här är en gruppgrej, som vi gör tillsammans, säger Cornelia Svensson Hjalmarsson.

Avgörs med fototävling

Vem som blir Lucia avgörs som vanligt med fototävling. Kandidaterna presenteras i Ale-kuriren och röstningen sker via sms och traditionella talonger.

– Vi är alltid två som räknar talongerna, jag och en kollega i föreningen. De sparas till efter kröningen och sedan eldas de upp. Till och från har vi haft kandidater som vill se vilka som röstade på just dem, men hur många röster var och en fick är inte intressant, det blir en etta och sex tvåor, that´s it. Men vi får inte så många talonger som förr, de flesta röstar via sms, säger Gunilla Johansson.

Vid lunchtid i fredags framträddeAles kandidater på Blå Stället i Angered för andra året i rad.Men dagen startar redan tidigt på morgonen med lussefiranden på ålderdomshem och privata företag på hemorten. Dagen avslutas dock med ett gästspel hos ett privat företag i Göteborg.

ANNONS

Stort ansvar väntar

Den 10 december avslöjas vem som blir Lucia i samband med kröningen i Ale kulturrum.

För den som blir Ales Lucia väntar ett stort ansvar. Hon måste delta även om hon är sjuk och mima om inte rösten bär. Att skrida fram med levande ljus på huvudet kräver balans och som Lucia får man räkna med stearinstänk lite överallt trots en skyddande duk på huvudet.

Luciatåget har många år på nacken och arrangerades första gången 1942 i kommunen. Den gamla Luciakronan, tillverkad av en sjuarmad ljusstake i koppar, har gått i pension och ersatts av en ny skinande variant i mässing. Att hitta en krona av samma modell var inte helt lätt.

– Vi ville ha en krona med ljus på toppen och vi fick leta länge, säger Gunilla Johansson.

Lussemamma sedan 14 år

Hon går under smeknamnet lussemamma och driver Ales Lucia sedan 14 år. Allt sker inom ramen för en ideell förening utan ett öre från kommunen. Truppen har tränat varje måndag hemma i hennes hus i Alafors sedan oktober. Ett framträdande hos kommunala verksamheter kostar 700 kronor medan företag får betala det dubbla.

– Det går runt men inte mer, säger Gunilla Johansson.

Årets rekrytering av kandidater fick en trög start. Alla utom en av årets kandidater har raggats fram. Att intresset har mattats av i så hög grad känns trist:

ANNONS

– Ja, det är en jättevacker tradition som är jätteuppskattad. När Ale-kuriren gjorde en undersökning bland sina läsare så ville alla har kvar traditionen men det har blivit svårare och svårare att få kandidater. Vi har försökt på alla sätt, både via vår hemsida, och Facebook. Men en stor förklaring till att det minskar kan vara släktingar och vänner har slutat att anmäla kandidater och att den som vill bli Lucia måste anmäla sig själv om det ska bli av.

Tränar hårt

Truppen ska kunna 14 sånger utantill och kandidaterna har tränat hårt för att synka sina stämmor. Och det gäller att inte gå hur som helst heller. Nyckelordet är "skrida".

– Man måste tänka på att inte gå som en pingvin, knäa eller studsa fram och dessutom gärna undvika att bränna upp håret på den som går framför, säger Emma Kvidal.

Truppen framträder vid ett 25-tal tillfällen under december och vid varje tillfälle finns truppens tre sångcoacher på plats för att stötta, bland annat med sina sångröster.

ANNONS