Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/2

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Lowisas, 7, uppmaning: plocka skräpet i skogen

Utrustad med plastpåse och ett tydligt mål gav sig Lowisa Malm, 7, ut i skogen vid familjens bostad och samlade skräp. Nu uppmanar hon andra att också ge sig ut i naturen och plocka.
– Jag tycker att de som bor i närheten av en skog och vet att det finns skräp där kan gå ut och plocka lite, säger Lowisa.

I onsdags bestämde sig Lowisa, 7, och mamma Karin Malm för att gå ut i skogen vid familjens bostad i Hisings-Kärra. Men innan de gick hemifrån ville Lowisa packa med sig en väska.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Vi sa att vi skulle gå ut en stund till ett träd som knarrar här i skogen där vi bor. Då sa hon att hon ville packa en väska innan med en plastpåse i för att hon ville plocka skräp i skogen, säger mamma Karin Malm.

Utrustad med en stor plastpåse begav sig mor och dotter ut i skogen och började plocka upp skräp som var slängt i naturen.

– Så sa hon till mig att "du får titta i det här området, så tittar jag här". Så gick vi där och samlade och sedan kunde hon inte sluta, säger Karin Malm.

Lowisa och hennes mamma fyllde snabbt hela den stora plastpåsen som de hade med sig.

– Medan vi gick där så berättade hon varför det är farligt med skräpet och glaset i naturen, säger Karin Malm.

Vill hjälpa djuren

Lowisa själv berättar att hon ville plocka skräpet för att göra fint i naturen och för att djur inte ska skada sig på det vi slänger.

– Det var väldigt mycket faktiskt. Vi hittade väldigt farliga saker för djur, en tändare, glas och plast. Djuren kan ju dö av plats och få väldigt ont i magen, säger Lowisa.

Lowisa planerar redan för nästa gång hon ska ge sig ut och plocka skärp, och uppmanar också andra att gå ut i skogen och rensa upp.

– Jag tror att vi ska plocka på fredag eller lördag igen, det vill jag. Och jag tycker att de som bor i närheten av en skog och vet att det finns skräp där kan gå ut och plocka lite, säger hon.

Så att vi alla hjälper till att hålla fint?

– Ja, så vi hjälps åt.

Mamma Karin Malm tror att det är en positiv upplevelse för Lowisa och andra barn att känna att man gör något bra och att man samtidigt har roligt.

– Jag tror att det är roligt för barn att ha en uppgift när de går ut. Att gå ut och känna att hon gör nytta och gör något bra. Sedan är det härligt att göra det tillsammans, hon tyckte det var väldigt roligt, säger hon och fortsätter:

– Det är viktigt att vi lyfter barnen också, att de får veta att de gör något bra.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.