Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Louise och Fridas flaskpost får svar – 18 år senare

2003 skickade två nioåriga flickor flaskpost från en strand i Hovås. Sedan brevet hittades av Anne-Dorthe Fabricius och hennes föräldrar i Danmark har de funderat på vilka avsändarna Louise och Frida egentligen var.
18 år senare har avsändare och mottagare äntligen fått kontakt med varandra.

2003 skickade Louise Severinsson och Frida Källman, då nio år gamla, en flaskpost från en strand i Hovås, söder om Göteborg.

”Hej, jag heter Louise. Hoppas att någon får tag på denna post och om du vill så försök att skriva tillbaka genom havet. Det är inte säkert att den kommer hit men vi kan göra ett försök!

M.V.H Louise och hennes kompis Frida”

– Det var nog något vi hade sett på film och vi tyckte det lät som en jättebra idé. Så vi gjorde en flaskpost och kastade i havet. Sedan tänkte vi inte så mycket mer på det. Någonsin, tror jag, säger Louise Severinsson.

Flaskan flöt vidare ut på Kattegatt. Strömmar och vind förde den drygt 90 sjömil söderut, till norra Själland och orten Udsholt Strand. Där hittade Anne-Dorthe Fabricius föräldrar brevet och tog med det hem. Men vem som var avsändare var omöjligt att utröna, eftersom det bara hade undertecknats av ”Louise och hennes kompis Frida”. Brevet blev ett ofta återkommande samtalsämne för Anne-Dorthe Fabricius och hennes föräldrar.

– Det fick hänga upp på anslagstavlan i köket. Där blev det kvar i 18 år. Vi talade ofta om vilka de där två flickorna kunde vara, säger Anne-Dorthe Fabricius.

För fyra månader sedan dog Anne-Dorthe Fabricius mor. När hon städade ur huset kunde hon inte förmå sig att slänga brevet från flaskposten.

Anne-Dorthe Fabricius. Bild: Privat
Anne-Dorthe Fabricius. Bild: Privat

– Jag kunde inte kasta bort det. Det är ju ett kärt minne från vårt liv. Så jag tog med det hem.

Efterlysning på Facebook

Istället la hon ut en efterlysning på Facebook. Inlägget delades vidare över 2 000 gånger på kort tid, bland annat i nordiska släktforskningsgrupper.

Till slut nådde efterlysningen en före detta kollega till Louise Severinsson. Hon taggade in samtliga i vänlistan med namnet Louise och undrade halvt på skämt om brevets författare kunde vara någon av dem.

– Jag tittade på brevet och tänkte först att jag inte kände igen det. Men sedan tittade jag igen. Då kände jag igen det. Fast det kändes för sjukt för att vara sant. Jag är vän med Frida även idag så jag ringde henne och min pappa. Och visst är det min handstil, jag skriver tyvärr likadant även idag, säger hon.

Skriver dagligen

Det har gått en vecka sedan flaskpostens avsändare och mottagare sammanfördes.

– Det är ju helt fantastiskt. Vi har inte talat om annat på flera dagar! säger Anne-Dorthe Fabricius.

Sedan de hittade varandra har Anne-Dorthe Fabricius och Louise Severinsson haft daglig kontakt med varandra.

– Ja, det har vi faktiskt. Hon är en glad och go pensionär och vi har småpratat lite varje dag. Hon vill gärna skicka brevet men vi sa nej ”behåll det havet gav dig”, Men hon insisterade så hon ska skicka tillbaka brevet och ett svar.

Nu, 18 år senare, ska korrespondensen återupptas.

– Vi har avtalat att hon ska få sitt brev tillbaka och sedan ska jag skriva ett brev till henne och ett till Frida. Men vi sänder det inte med flaska, vi skickar det med posten den här gången, säger Anne-Dorthe Fabricius.

LÄS MER: Efter femton år kunde flaskposten läsas

LÄS MER: Fann flaskpost från 1967 – avsändaren hittad

LÄS MER: Flaskpost från Hönö nådde Olivia, 4, på Norges västkust

LÄS MER: Militärbåten hittade sexåriga Esters flaskpost

LÄS MER: Cornelia hittade Andreas flaskpost – efter elva år

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.