Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Londonsk julmarknad tillbaka i Göteborg

Färre adventsljusstakar och fler lädersmycken. Intresset var stort när designmarknaden á la London återvände till Göteborg.

En grön termos från 70-talet utgör basen för bordslampan som Sara Lindström visar upp. En annan står stadigt på en jordglob och en tredje lampa har fått en ljusstake till fot. Tillsammans med konsthantverkaren Cecilia Davidsson Berg ställer Sara Lindström för första gången ut på á la London.

– Vi har fått otroligt positiva reaktioner, säger hon.

Mötena har blivit många här i Auktionsverket Kulturarenas lokaler. Vinterjackorna stryker mot varandra när besökarna försöker bana väg fram till försäljarnas bord. Hattar och smycken visas upp intill barnskor och illustrationer. I kaféet sitter Lina Olsson och tar en glöggpaus med vännerna Sandra Larsson och Emma Bohlin, som är på besök från Malmö. De är positivt överraskade av utbudet på marknaden.

– Det känns inte lika mainstream som på vanliga julmarknader, med stubbar och tomtar, säger Sandra Larsson.

Ännu har de inte hittat några julklappar, men när glöggen druckits upp planerar de att titta närmare på smyckena.

– De hade snygga läderkrokar där borta, såg jag, säger Sandra Larsson.

Årets Á la London är den trettonde i ordningen i Göteborg. Julmarknaden är inspirerad av Londons många gatumarknader, och populär bland lokala designers. Therese Aronsson är en av initiativtagarna till marknaden. Hon har kämpat för att så många som möjligt ska få chansen att ställa ut.

– Grunden är att vi vill stötta "up and coming" designers. Det är viktigt att visa att de finns, så att de kan växa och bli stora.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.