Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Sättet som restvärdet från Glöstorpsskolan bokfördes på är en av de faktorer som skapat ekonomiska problem för lokalnämnden. Bild: Anders Ylander
Sättet som restvärdet från Glöstorpsskolan bokfördes på är en av de faktorer som skapat ekonomiska problem för lokalnämnden. Bild: Anders Ylander

Lokalnämnden varnar för stora risker om den inte får mer pengar

På onsdagen kommer frågan om nya pengar till lokalnämnden upp i kommunstyrelsen. Det handlar om 32 miljoner kronor och lutar mot ett nej.
– Vi måste ha de här pengarna. Vi kan inte stänga förskolor för att vi inte kan avhjälpa enkla fel, säger Bo Anderssen (L).

Övergången till en ny redovisningsmodell skapade ett stort hål i kassan hos lokalnämnden under sommaren. Först var signalen att det rörde sig om 63,6 miljoner kronor, en siffra som senare reviderades till 32 miljoner kronor.

Bedömningen från förvaltningen var att ett ekonomiskt tillskott var ett måste. Annars skulle man tvingas upphöra med alla typer av underhåll av skolor, förskolor äldreboende och så vidare under resten av året, och därmed inte uppfylla lagkraven.

LÄS MER: Lokalförvaltningen tvingades räkna om – behovet steg med åtta miljarder

Bedömningen kvarstår

Enligt Christer Holmgren (M), ordförande i lokalnämnden, gäller den bedömningen fortfarande.

– Bedömningen kvarstår. Vi har lagstadgade saker som måste göras som vi inte kan ta oss förbi, så det är ett bekymmer, säger han.

Elisabeth Undén (MP) är andre vice ordförande i lokalnämnden. Precis som de två borgerliga politikerna i presidiet ser hon läget som väldigt allvarligt.

– Det kan ju bli så att vi inte kan genomföra kontinuerligt brandskyddsunderhåll och tillsyn. Det beslutet kan jag inte vara med och fatta, säger hon.

"De skickar arga mejl"

Bo Anderssen (L) är väldigt kritisk till hur stadens ledning hanterat frågan. Han konstaterar att lokalnämnden inte gjort av med mer pengar än man borde gjort – att det ser ut som beror på att man på stadsledningskontorets uppmaning bytt redovisningssystem. Det borde man bli kompenserad för, resonerar han.

Han är också kritisk till dialogen mellan tjänstemännen på lokalförvaltningen och stadsledningskontoret ser ut.

– De måste kunna prata ihop sig, istället för att skicka en massa arga mejl till varandra. Som fritidspolitiker känner jag mig väldigt förvirrad när de ger så olika budskap, säger Bo Anderssen.

Utrymmet finns inte

De tre politikerna i presidiet ger alla bilden av att lokalförvaltningen är på väg att få en bättre struktur på verksamheten. Efter en en längre tid med vakanser på nyckelpositioner finns nu en ny ledning på plats.

Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) säger att hans bedömningen är att det inte finns utrymme för att bevilja lokalnämnden de 32 miljoner kronorna som nämnden begärt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.