Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Att man missat att ta upp rivningen av Glöstorpsskolan 2017 är en av orsakerna till att lokalnämnden i dag saknar pengar. Bild: Anders Ylander
Att man missat att ta upp rivningen av Glöstorpsskolan 2017 är en av orsakerna till att lokalnämnden i dag saknar pengar. Bild: Anders Ylander

Lokalnämnden fick inget besked om nya pengar

Det blir inga nya pengar till lokalnämnden. I vart fall inte just nu. Politikerna i kommunstyrelsen tycks ense om att behovet finns, men pengarna saknas.

Det handlar om 32 miljoner kronor, som lokalnämnden begärt att få i extra tillskott från kommunledningen. Bakgrunden är till stor del ändrade bokföringsregler, som fått effekt på årets ekonomi. Konsekvenserna är att lokalnämnden nu har svårt att ens leva upp till lagstadgade inspektioner och underhåll av fastigheterna.

LÄS MER: Lokalnämnden varnar för stora risker om den inte får mer pengar

I en uppföljningsrapport beskriver förvaltningen att bristande underhåll redan lett till större skador och ökade kostnader. Som exempel nämner man att en förväntad ersättning på 5,3 miljoner kronor uteblev eftersom försäkringsbolaget klassade skadan som en konsekvens av bristande underhåll.

Det finns inga extrapengar

Trots detta fick lokalnämnden inga nya pengar av kommunledningen vid kommunstyrelsens möte under onsdagen. Beslutet sköts på framtiden. Anledningen är att kommunstyrelsen inte har några extra pengar att fördela.

– Borgarnas budget innehåller ju inga reserver. Därför har vi ingen beredskap för oförutsedda händelser, säger Daniel Bernmar, kommunalråd (V).

På kommunstyrelsens möte yrkade han om bordläggning av ärendet, vilket innebär att det kommer upp igen på kommande möte. Orsaken är att han hoppas att den uppföljningsrapport som kommer i slutet av oktober ska visa att kommunen går såpass bra att det finns ett utrymme att skjuta till mer pengar till lokalnämnden.

Pengarna behövs nu

– Om resultatutvecklingen är positiv kanske vi kan finansiera den här helt nödvändiga verksamheten, som till exempel brandskyddsarbetet, säger Daniel Bernmar.

Men lokalnämnden behöver väl pengarna här och nu?

– Jo. Men den frågan ska du nog ställa till dem som styr.

Även Socialdemokraterna är kritiska till att alliansens budget inte innehåller några reserver att fördela i ett akut läge som detta.

"Barnen får betala priset"

– Det känns ju inte rimligt att det är elever och föräldrar som ska behöva betala priset för det här slarvet. Och med vår budget hade det här inte behövt ske. Situationen hade varit tuff då också, men de här pengarna hade funnits att hämta i kommuncentrala reserver, säger Viktoria Tryggvadottir, kommunalråd (S).

Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) medger att situationen är bekymmersam.

– Men vi har inte de pengarna i dag, säger han.

Och det finns inget kryphål att ta till i ett sådant här läge?

– Inte annat än att gå upp till fullmäktige och begära en annan ekonomisk ram.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.