Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kommunstyrelsen skjuter till pengar så att lokalnämnden kan fortsätta bygga och underhålla skolor i den takt som det var tänkt. Bild: Olof Ohlsson
Kommunstyrelsen skjuter till pengar så att lokalnämnden kan fortsätta bygga och underhålla skolor i den takt som det var tänkt. Bild: Olof Ohlsson

Lokalnämnden får mer pengar – byggprojekten kan fortsätta

Det blir inget stopp för byggen av nya skolor och förskolor. Kommunstyrelsen flyttar 232 miljoner kronor från trafiknämnden till lokalnämnden, för att lösa krisen.
– Ett väldigt viktigt beslut som innebär att vi kan fortsätta bygga det som redan är igång, säger Martin Wannholt, kommunalråd (D).

GP har tidigare berättat om att lokalnämnden saknar hundratals miljoner kronor i sin investeringsbudget. Något som i värsta fall kunde lett till att planerade byggen hade fått ställas in. En lista på 15 objekt där man övervägde att avbryta upphandlingen har varit uppe till diskussion i lokalnämnden.

LÄS MER: Nya förskolor och skolor kan stoppas – trots akuta bristen

Men nämnden har också begärt mer pengar från kommunledningen och på onsdagens möte fick Demokraterna igenom sitt yrkande om att flytta 232 miljoner kronor från trafiknämndens investeringsbudget till lokalnämndens investeringsbudget.

"Inga konsekvenser"

Martin Wannholt säger att det är "en självklar omfördelning".

– Trafiknämnden har en miljard över. Så det är inga problem att göra så här. De negativa konsekvenserna är noll och ingenting.

Demokraterna fick med sig partierna på den vänstra sidan av det politiska fältet för att göra omfördelningen. Den styrande alliansen ville remittera tillbaka ärendet till lokalnämnden för vidare utredning.

Martin Wannholt menar att det hade medfört stor risker.

– Flera av de här projekten är ju upphandlade och klara, vissa är till och med byggstartade. Så förutom att det hade blivit försenat, så hade det dessutom funnit stor risk för att det blivit dyrare också, säger han.

Allianspolitikerna är kritiska till hur oppositionen hanterat frågan. Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) säger att man ville skicka tillbaka ärendet till de berörda nämnderna eftersom det underlag man fått var så bristfälligt att det inte gick att fatta beslut på.

Alliansen kritisk

– Det förslag de lägger fram är inte ens berett. Vi har inte ens hört med trafiknämnden om detta är möjligt att göra, säger han.

Helene Odenjung, kommunalråd (L), säger att det här helt uteslutet att man skulle medverka till att vi hamnar i ett läge där det inte byggs förskolor och skolor, tvärtom säger hon att alliansen jobbat hårt för att det ska ske i ett högre tempo.

– Vi är inte negativa till att man gör förändringar i investeringsbudgeten. Men vi ville säkerställa att det verkligen är de här beloppen det handlar om. Jag föreslog till och med att vi skulle kalla in kommunstyrelsen i nästa vecka för att undvika förseningar.

Axel Josefson:

– Alla partier har ett ansvar för att vi har ordning och reda. Här tycker jag att oppositionspartierna inte tar det ansvaret. Istället går de fram med icke utredda förslag för att lösa en viktig fråga.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.