"Valkompasser är ett bra och lättillgängligt sätt för läsarna att orientera sig bland de politiska förslagen", säger Johan Bohlin som är valansvarig på Göteborgs-Posten.
"Valkompasser är ett bra och lättillgängligt sätt för läsarna att orientera sig bland de politiska förslagen", säger Johan Bohlin som är valansvarig på Göteborgs-Posten.

Lokal valkompass ska guida göteborgarna

I dag lanserar SVT i samarbete med bland andra Göteborgs-Posten en lokal valkompass. En nysatsning som ska ge väljarna en hjälpande hand inför valen till kommun och region den 9 september.

ANNONS
|

Har du koll på hur partierna i kommunfullmäktige och landstinget tycker i frågor som berör din näromgivning? Och hur väl matchar dina personliga politiska åsikter partiernas ställningstaganden i Göteborg, kranskommunerna och Västra Götalands-regionen? Det är frågor som en ny, lokal, valkompass ska hjälpa till att svara på inför höstens val.

Här hittar du den lokala valkompassen.

Samarbete med SVT

Den lokala valkompassen har tagits fram och utvecklats av SVT i samarbete med flertalet lokala tidningstitlar, bland andra Göteborgs-Posten.

– Valkompasser är ett bra och lättillgängligt sätt för läsarna att orientera sig bland de politiska förslagen, säger Johan Bohlin som är valansvarig på Göteborgs-Posten.

ANNONS

Han hoppas att valkompassen ska kunna fungera som en vägledning för väljarna i en valrörelse där det inte alltid är lätt att se förslagen som gömmer sig bakom de slagfärdiga formuleringarna.

– Det blir lätt att förslagen skyls av retorik. Man kan bli lite vilsen som väljare.

Lokalt fokus

Valkompasser är i sig ingen ny företeelse. De har blivit en allt vanligare del av mediernas valbevakning och enligt SCB:s och Göteborgs universitets stora valundersökning 2014 gjorde 47 procent av väljarkåren någon form av valkompass.

Även denna valrörelse erbjuder exempelvis GP en valkompass där man som väljare kan jämföra sina åsikter mot partier på riksdagsnivå. Men nu finns alltså även en kompass med lokalt fokus. Partiföreträdare i kommuner och landsting i hela Sverige har fått möjlighet att svara på ett antal frågor som sedan väljarna kan jämföra sig med.

– Den kanske största Göteborgsfrågan är Västlänken. Det är en fråga som aldrig hade dykt upp i en riks-valkompass och som partierna på riksnivå kanske inte ens funderar särskilt mycket över, men som kan bli avgörande för hela Göteborgsvalet, säger Johan Bohlin.

Planerna på en linbana över Göta älv, tiggeriförbud och förslaget om miljözoner är andra frågor som behandlas i den lokala valkompassen.

ANNONS

Sverige går till ett ovisst riksdagsval där opinionsmätningarna visar att det är jämnt mellan blocken och GP:s Sifo-undersökningar tyder på att lokalvalet kommer att bli en ännu större rysare. Bland annat utmanar nystartade Demokraterna Moderaterna och Socialdemokraterna i kampen om att bli största parti i kommunfullmäktige. Partier som inte sitter i kommunfullmäktige får dock inte chansen att visa upp sig i den lokala valkompassen.

– Det här är en valkompass som går ut över hela landet och urvalskriteriet behöver fungera för alla landets kommuner vilket gör att man måste dra gränsen någonstans. SVT har valt att dra den gränsen vid dem som redan sitter i kommunfullmäktige, vilket gör att Demokraterna och Centerpartiet inte är med. Båda partierna har medvind i opinionen, men vi har förståelse för att SVT inte kan ta den hänsynen, säger Johan Bohlin.

Det finns valkompasser för alla kommuner i Sverige, men i flera kommuner saknas kompletta svar från partierna. GP har därför tagit beslutet att i nuläget bara publicera kompasser för Göteborg och Kungsbacka, de två kommuner där samtliga partier i fullmäktige har svarat på bakgrundsfrågorna.

– Det ger en sned bild om för få partier är med i kompassen. Men vi hoppas såklart att partiföreträdare i resten av Göteborgsregionen svarar snart, så att vi kan publicera kompasser även för deras kommuner, säger Johan Bohlin.

ANNONS

Här hittar du den lokala valkompassen.

Satsar på valet

För GP:s del är den nya lokala valkompassen en del i en lång rad satsningar som görs under valåret. På valsajten kan läsare följa politiken både på riks- och lokalnivå, i april anordnades en direktsänd debatt med de lokala partiföreträdarna i Göteborg och nu närmast väntar bevakningen av politikerveckan med flera personer från nyhetsredaktionen, ledarredaktionen och chefredaktör på plats i Almedalen.

Från och med augusti månad slutspurtar både valrörelsen och Göteborgs-Postens reportrar, berättar Johan Bohlin.

– Vi kommer dubbla valbemanningen jämfört med vad vi haft hittills, vi anordnar ytterligare en livesänd lokal valdebatt den 29 augusti i Stenhammarsalen och givetvis kommer vi att ha superberedskap på själva valnatten den 9 september.

ANNONS