Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nattöppen kyrka var tänkt som en nödlösning under vintern, men finns kvar eftersom det saknas lokal för akutboende. Bild: Olof Ohlsson
Nattöppen kyrka var tänkt som en nödlösning under vintern, men finns kvar eftersom det saknas lokal för akutboende. Bild: Olof Ohlsson

Lokal till akutboende saknas

Nattöppen kyrka skulle vara en nödlösning under vintermånaderna, men blir nu kvar åtminstone till sommarens slut. Orsak: lokal till härbärge saknas i Göteborg.

Göteborgs kommun saknar i dag lokal för dem som är i akut behov av övernattning, som utsatta EU- medborgare och papperslösa utan tillgång till trygghetssystemen.

Tidigare fanns härbärget Station Nord, inhyst i akutboendet Tillfällets lokaler. När Tillfället flyttade till nya lokaler i våras lades Station Nord ner. Ett år tidigare hade Stjärnklart, ett härbärge under Bräcke diakonis regi, lagt ned sin verksamhet.

Malin Östling på social resursförvaltning säger att kommunen letat efter lokaler för ett natthärbärge sedan Station Nord stängdes.

– Men vi har inte kunnat hittat någon ännu och därför kommer vi att ha kvar nattöppen kyrka åtminstone under hela sommaren.

Kyrkan håller öppet från klockan 22 på kvällen till klockan sju på morgonen. Samordningen står Göteborgs Räddningsmission för, medan kommunen står för finansieringen.

Varför är det så svårt att hitta lokal till ett härbärge?

– Det är lokalbrist i Göteborg. Sedan måste lokalen uppfylla vissa regler eftersom det handlar om övernattning. Den behöver kunna ta emot ett varierande antal personer eftersom behovet ökar under vintern och det finns en politisk vilja att även de som formellt inte har rätt till en övernattningsplats ska få tak över huvudet under kalla vinternätter. Ingen ska behöva frysa ihjäl i Göteborg.

"Passande läge"

Lokalen behöver också ligga någorlunda lättillgängligt, säger Malin Östling. Det ska ligga hyggligt skyddat och inte störa omgivningen.

– Den krävs ett passande läge ur flera perspektiv. Uppdraget ligger hos lokalsekretariatet som letar brett och framför allt tittar på kommunens egna bestånd, säger Malin Östling.

Enligt Ragnhild Ekelund, som samordnar resurser för hemlösa i Göteborg, minskar behovet av övernattningsplatser under sommaren. Under vintermånaderna kan det vara upp till 70 personer som är i akut behov av tak över huvudet.

– Nu kan det variera från 25 personer till 45. Oftast rör det sig om 30 till 40 personer per natt, säger hon.

Långsiktighet

Genom att erbjuda övernattningsplatser vill kommunen också minska antalet bosättningar, tillägger hon och betonar att en mer långsiktig lösning än övernattning i kyrkor verkligen behövs.

Ulrika Falk, från Göteborgs Räddningsmission, är inne på samma linje och har tidigare sagt till GP att mötena med människorna som kommer till kyrkan är värdefulla möjligheter att ta vara på.

- I framtiden hoppas jag att vi ska kunna hitta metoder där vi kan arbeta med mer långsiktigt socialt arbete och i ett större perspektiv. Vi behöver växla upp, bli bättre på att samverka och se individernas behov. Lyssna på vad de behöver och inte bara ge akut hjälp.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.