Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

För två veckor sedan kom beskedet att de rödgrönrosa bildar ett nytt block – utan Socialdemokraterna. Bild: Björn Larsson Rosvall / Exponera

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

LO oroade över splittringen på vänstersidan

Vänsterblocket har delats itu och nu talar allt för att staden kommer att styras av en alliansbudget. Det har fått LO i Göteborg att reagera.

Under måndagskvällen kom beskedet att Socialdemokraterna lägger fram en egen budget på torsdag. Eftersom V-MP och FI tidigare gått ut med att de lägger en gemensam budget har vänstersidan i kommunen spruckit i två delar.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Följden blir att staden – om inget oväntat sker före omröstningen på torsdag – kommer att styras med en alliansbudget. LO i Göteborg menar att det kan leda till försämringar för organisationens medlemmar.

En alliansbudget oroar

– Under den senaste mandatperioden har det gjorts väldigt bra prioriteringar för LO-medlemmarna, säger Bengt Forsling, förste ombudsman vid LO i Göteborg.

Bengt Forsling, förste ombudsman LO..

Han nämner bland annat det arbete som gjorts på arbetsmiljöområdet, det sätt vuxenutbildning och yrkesutbildning strukturerats upp på.

– Vi känner en oro för vad som kommer att hända med allt det, när vi ser hur prioriteringarna i Alliansens budget ser ut, säger Bengt Forsling.

"Ett svek mot väljarna"

I ett pressmeddelande pekar organisationen på att Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ i våras röstade på Socialdemokraterna budget – men att partierna "nu ändrat sig".

– Jag tror inte att det är vad deras väljare hade väntat sig, säger Janne Nilsson, ordförande LO i Göteborg i pressmeddelandet.

Bengt Forsling säger att de tre partiernas svängning "känns som ett svek mot de väljare som sett dem som ett block tillsammans med Socialdemokraterna".

Vad menar du att de kunde gjort annorlunda?

– Jag har inte suttit med i några förhandlingsrum, så det är svårt att säga. Men att man ideologiskt kan lämna en position bara på några månader och att man gör det för att man – som det ser ut från sidan – är ute efter presidieposter. Det känns inte bra.

Vänsterblocket själva säger att man hela tiden varit överens om att budgeten skulle förhandlats om till en rödgrönrosa budget efter valet?

– Det har jag ingen åsikt om, men att man lägger fram två olika budgetar drabbar våra medlemmar.

Hur går ni vidare med detta?

– Både LO och Socialdemokraterna behöver ha självkritik. Även om vi är största parti, så får vi mindre inflytande. Det är någonting vi måste analysera och utveckla nya arbetsformer för framöver, om vi ska nå framgång. Det är ett uppvaknande, absolut.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.