Ljusspel på himlen – årets stjärnfallstätaste natt är här

Nu anländer Perseiderna, ett årligt ljusspel på natthimlen. Här hittar du tipsen för att både se och fotografera årets "stjärnfall". Men nattens väderprognos ser dyster ut.

ANNONS
|

Den lyckosamme har kanske redan glimtat ett så kallat stjärnfall under helgen. Men chansen att se meteorregnet Perseiderna är som störst under natten mellan måndag och tisdag.

– Man kan ju se så kallade stjärnfall i bland, men nu blir de väldigt många. De är ganska ljusstarka och ibland blir de som färgskiftande streck. Ibland är de som fladdrande ljus som nästan "fräser", men det hör man naturligtvis inte, säger Palle Dahlstedt, som under många år har spanat efter och fotograferat galaxer, nebulosor och fenomen som meteorregn.

Palle Dahlstedt
Palle Dahlstedt Bild: Privat

Det är inte bara jorden och de andra planeterna i vårt solsystem som snurrar runt vår sol.

ANNONS

Det finns även andra, mindre objekt som stenar och kometer som susar omkring – till exempel kometen Swift-Tuttle. När den drog förbi solen (kometen har en omloppsbana där ett varv tar 133 år) lämnade den kvar damm och det är när jorden korsar det dammstråket som Perseiderna uppstår – något som sker varje år i augusti.

LÄS MER:Jätteasteroid var nära att träffa jorden

Namnet kommer från stjärnbilden Perseus (som i sin tur är uppkallad efter den grekiske hjälten med samma namn) men Perseiderna är faktiskt inte ett stjärnfall, även om det både ser ut som ett och kallas det av många. De fallande ljusglimtarna uppstår istället när partiklar pulveriseras i jordens atmosfär och kan pågå i flera dygn.

Palle Dahlstedt planerar att sticka ut och tälta med sin son för att observera och fotografera meteorregnet.

– Min son har ett väldigt stort intresse och jag har köpt ett nytt stativ till mitt teleskop som jag vill inviga. Då passar det ganska bra med Perseidernas klimax. Vi ska ut och tar med så mycket teleskopgrejer som vi orkar bära.

Väderprognosen ser dyster ut

Som alltid när man ska titta på natthimlen är förutsättningarna bättre på landsbygden än på platser där stadsljuset tar över. Många fall i Perseiderna ska dock vara ljusstarka nog att synas även i stan.

ANNONS

Man ska även satsa på att titta när himlen är som mörkast: mitt på natten. Från midnatt och några timmar framåt är som bäst. Det gäller dessutom att inte titta på telefonen eftersom man då förstör sitt mörkerseende.

En annan viktig förutsättning för att se fallen är såklart vädret. Om det är alltför molnigt syns inte himlen. Enligt Erik Rindeskär, meteorolog på Foreca, ser det inte helt bra ut inför måndagskvällen och natten.

– Det är lite tveksamt. I Göteborg kan kvällen kanske bjuda på lite mer klart väder men sedan bildas det mer och mer dimmoln vid tio-, elva-tiden. Sen ska det dra in någon lättare skur strax efter midnatt, säger han.

Väderprognosen ser ungefär lika dyster ut i Bohuslän och Dalsland. Vill man vara mer säker på klart väder får man ta sig österut.

– Mot Borås, Jönköping och Vätterns väststrand, de delarna av länet ser chansen ut att vara som störst, säger Erik Rindeskär.

Fototipsen för att fånga "stjärnfallen" på bild

Palle Dahlstedt har fotograferat himlafenomen sedan snart tio år tillbaka. Han började med en vanlig kamera och har under åren skaffat fler tillbehör som han kan använda på tomten på Brännö.

– Nu har jag skaffat ett ganska avancerat teleskop som jag kan fota med från trädgården. Det är ett sätt att umgås med naturen, att umgås med oändligheten, säger han och fortsätter:

ANNONS

– Det behöver inte vara en religiös eller spirituell upplevelse på något sätt men man känner att man är del av något väldigt stort, men också att man är väldigt liten.

Att fota ett meteorregn som Perseiderna behöver inte vara svårt. Men Palle Dahlstedt rekommenderar att man använder en vanlig kamera och inte mobilkameran.

– En mobil är svårt. Vissa har visserligen nattläge som kan exponera i flera sekunder men då måste man sätta ner den så den är helt still.

Han tipsar om att använda vidvinkelobjektiv till en kamera för att få med en så stor del av himlen som möjligt och att man riktar kameran snett uppåt mot nordost.

Det krävs dessutom en längre exponering än när man fotar i dagsljus, men den största utmaningen är att hinna fota när "stjärnfallen" faktiskt faller. Därför tycker Palle Dahlstedt att man ska låta kameran fotografera automatiskt under en längre tid.

– Idealet är att ha kameran så den tar bilder hela tiden och kanske mellan fem till tio sekunder exponering. Har man tur kan man fånga dem. Men använd stativ eller något att ställa kameran på.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS