Evelyn Langvik med valacken Garant på Polisrytteriet i Göteborg.
Evelyn Langvik med valacken Garant på Polisrytteriet i Göteborg.

Ljudligt nyår tufft för djuren

ANNONS
|

Valacken Garant och de andra 15 hästarna jobbar varje dag men syns framför allt när det är oroligt på stan efter kränkande Instagram-bilder, konserter, fotbollsmatcher och juldagsfestande.

–Då kan det bli mycket fyrverkeri och knallskott, säger Evelyn Langvik på Polisrytteriet i Västra Götaland där åtta polisryttare arbetar.

Men på nyår planeras ingen tjänstgöring för Garant på Avenyn.

–Det är så många raketer som kommer från flera olika håll. Det blir onödigt tufft även för våra tränade hästar, säger Langvik.

För andra djur, som hundar, behöver nyår inte tillbringas darrande längst in under soffan. Ljud från fyrverkerier som på låg volym spelas upp redan i valpstadiet kan vänja hunden och minska rädslan.

ANNONS

I stallet i Delsjön spelas det inte upp några ljud. I skogen skjuts det på riktigt. Beröm väntar den häst som vågar ta nyfikna steg närmare ljudet. Om hästen blir rädd handlar det om att inte göra en så stor sak av det, utan bara fortsätta att träna.

Själv väljer Evelyn Langvik bort raketer på nyår.

–Vi bor på en gård på landet och har både hundar och hästar. Jag kan tycka att det är vackert men det förstör för djuren.

Lämna inte hunden ensam på nyår.

Aktivera hunden tidigare på dagen, en långpromenad är bra.

Fundera på om inte utekatten kan få bli innekatt under nyårsnatten.

Se till att utekaninens bur står skyddat.

Lugna djuret genom att ha radion på eller spela stillsam musik.

Källa: Jordbruksverket (TT)

ANNONS